Àfrica
Internacional 02/05/2012

L'ONU amenaça el Sudan i el Sudan del Sud amb sancions

El Consell de Seguretat alerta els països que si no aturen els enfrontaments a la frontera "prendrà mesures". Les Nacions Unides podrien interrompre les relacions econòmiques i diplomàtiques amb ells

Agències
1 min

KhartumEl Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat aquest dimecres per unanimitat una resolució en la qual amenaça d'imposar sancions al Sudan i el Sudan del Sud si no aturen les tensions i si els seus respectius governs no reprenen el diàleg i arriben a algun compromís en els propers tres mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si fracassen o incompleixen el document –que exigeix la fi dels enfrontaments en la zona fronterera– el Consell de Seguretat prendrà "les mesures addicionals apropiades incloses a l'article 41 de la Carta de les Nacions Unides".

Aquest article preveu les "mesures que no impliquen l'us de la força armada" per fer efectives les decisions del Consell de Seguretat, fet que a la pràctica significa sancions com "la interrupció total o parcial de les relacions econòmiques i de les comunicacions, així com la ruptura de relacions diplomàtiques".

L'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Susan Rice, ha dit que el conflicte entre el Sudan i el Sudan del Sud és "a punt de convertir-se en una guerra a gran escala".

En les darreres setmanes, el Sudan i el Sudan del Sud han protagonitzat enfrontaments freqüents després que les forces del sud ocupessin el passat 10 d'abril l'àrea petroliera de Heglig, el control de la qual va ser recuperat per Khartum deu dies després.

stats