Lukaixenko diu ara que "molt aviat" deixarà la presidència

Els Estats Units imposen noves sancions al dictador europeu, al poder des de l'any 1994

1 min
01. Aleksandr Lukaixenko. 02. L’espai aeri bielorús, buit.

El president dictatorial de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, va oferir dilluns una roda de premsa de vuit hores en la qual va assegurar que "molt aviat" deixarà el seu càrrec, que ostenta des de l'any 1994. Ho va fer només unes hores després que els Estats Units anunciessin noves mesures contra el règim, el dia que es complia un any des de les últimes protestes, en les quals hi va haver forts disturbis en les manifestacions a favor de la democràcia que denunciaven frau electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Washington va sancionar al Comitè Olímpic Nacional bielorús, així com una de les principals companyies fertilitzants del món, Belaruskali, i empreses i personatges clau dels sectors de l'energia, la construcció i el tabac. "Els actes del règim de Lukaixenko constitueixen un intent il·legítim de retenir el poder a qualsevol preu", va denunciar en un comunicat el president dels Estats Units, Joe Biden, informa l'agència Efe.

Per la seva banda, Lukaixenko va admetre que últimament pensa en qui serà el seu successor, però va assegurar que el pròxim president serà "qui decideixi el poble bielorús" i que no promourà cap delfí. També va reconèixer que l'actual Constitució és "autoritària" i que haurà de traspassar poders al legislatiu. "No cal especular sobre quan marxarà Lukaixenko i altres coses. Molt aviat", va sentenciar el mandatari, que va acusar la Unió Europea i els Estats Units de voler anar "a la guerra" per les noves sancions.

stats