Brasil
Internacional 02/04/2012

Els moments clau de la vida de Lula

Nascut en una família humil, Luiz Inácio Lula da Silva va aconseguir la presidència del Brasil el 2002, des d'on va combatre durant anys la pobresa al seu país. Artur Mas li ha atorgat el Premi Internacional Catalunya

Ara
2 min
L'expresident del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva / AFP

BarcelonaLuiz Inácio Lula da Silva (1945), president del Brasil entre els anys 2002 i 2011, és considerat mundialment com el gran combatent de la pobresa i les desigualtats del Brasil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president català, Artur Mas, ha atorgat a Lula el Premi Internacional Catalunya que des del 1989 atorga anualment la Generalitat. El premi s'entrega a les persones que destaquen per la seva tasca de desenvolupament dels valors culturals, científics o humans a tot el món.

D'origen humil

Fill d'una família pobra, Lula va treballar durant anys venent cacauets o llustrant sabates i no va aprendre a llegir fins que va tenir 10 anys. Més endavant, va començar a treballar en la indústria del metall, on va perdre el dit petit esquerre en un accident a la dècada dels 60.

Lula no s'havia interessat mai per la política però, després que la seva primera esposa morís d'hepatitis el 1969, es va llançar a l'activisme sindical.

D'obrer a líder sindical

El seu perfil polític definit es va intensificar quan el seu germà gran, Frei Chico, del Partit Comunista Brasiler, va ser detingut i torturat pels militars. El maltractament va indignar Lula, que, des d'aleshores, es va implicar amb força per lluitar per una vida més justa al Brasil.

El 1978 va ser elegit líder del Sindicat de Metal·lúrgics, des d'on va impulsar un gran moviment sindicalista independent del govern. Durant aquella època, va encapçalar la vaga general més gran viscuda al Brasil, que va durar 41 dies i va arribar a paralitzar 270.000 treballadors.

Naixement del Partit dels Treballadors

El 1980 Lula va formar el primer gran partit socialista de la història del Brasil, el Partit dels Treballadors (PT), on va reunir sindicalistes, intel·lectuals, trotskistes i activistes de l'Església. El partit es comprometia a donar prioritat al desenvolupament dels pobres i a fomentar el funcionament d'un govern ètic.

Tres anys més tard va fundar la Central Única de Treballadors (CUT), que trencava amb la legislació laboral inspirada en fonaments feixistes.

De líder sindical a polític

El 1986, des de l'Assemblea Constituent, a la qual Lula va participar després d'aconseguir un escó a la Cambra de Diputats federal, es va determinar la celebració de les primeres eleccions presidencials lliures després de 9 anys de dictadura militar.

A la quarta va la vençuda

Abans de la victòria de Lula el 2002, el Partit dels Treballadors havia perdut tres vegades. Durant els vuit anys que va ser al càrrec, el Brasil va experimentar un gran creixement econòmic acompanyat d'estabilitat financera. A més, Lula va invertir molts milions de dòlars en programes socials i va aconseguir reduir la pobresa en favor de la classe mitjana al país. Gràcies a la seva presidència, el Brasil se situa com una de les potències emergents avui dia.

Durant el seu mandat, Lula va haver d'afrontar dures acusacions que l'implicaven en un cas de corrupció del seu partit, que hauria rebut grans sumes de diners per fer els ulls grossos davant de certes irregularitats empresarials. Finalment, en va sortir airós i va recobrar la seva popularitat.

Actualment, el seu partit segueix al capdavant del govern brasiler, amb Dilma Rousseff de presidenta. Lula no va poder ser reelegit el 2011 perquè la llei prohibeix més de dos mandats consecutius.

stats