Internacional 28/08/2019

El M5E i el centreesquerra pacten un nou govern que aparta Salvini del poder

Conte serà primer ministre, mentre que les dues formacions consensuen els noms del nou gabinet

Ara
2 min
637026171114554854w

BarcelonaPacte a Itàlia entre els populistes del Moviment 5 Estrelles i el centreesquerrà Partit Demòcrata per formar una coalició de govern que acabi amb la crisi institucional oberta arran de la moció de censura presentada per l'ultra Matteo Salvini. S'evita així, de moment, la convocatòria d'eleccions. El líder del M5E, Luigi Di Maio, ha comparegut aquest dimecres per anunciar l'acord per "governar junts" en un executiu que continuarà presidint el primer ministre, Giuseppe Conte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Li hem dit al president de la República que hi ha un acord polític amb el PD perquè Giuseppe Conte pugui rebre de nou l'encàrrec de primer ministre", ha explicat Di Maio en una compareixença davant els mitjans de comunicació després de ser rebut pel cap de l'estat, Sergio Mattarella.

El fins ara vicepresident Di Maio ha assegurat que la seva formació "no eludirà la seva responsabilitat" i ha subratllat que va ser la força més votada a les generals del març de l'any passat, en què va obtenir prop d'un 33% dels vots. Una xifra insuficient, però, per poder formar un govern en solitari. Per això va acabar sumant amb els xenòfobs de la Lliga.

L'acord suposa un revés per a Salvini, que poc després de presentar una moció contra Conte i el seu propi govern va intentar acostar-se al M5E per superar les diferències i continuar al govern. Di Maio ha afirmat que rebutja l'oferta de la Lliga "amb serenitat" però evitant renunciar a la gestió conjunta amb els ultradretans.

El nou govern dona temps tant a Di Maio com al Partit Demòcrata per evitar anar a eleccions immediatament, una possibilitat que ara per ara només afavoriria els interessos de Salvini, a qui les enquestes donen un clar avantatge i que podria sumar amb Silvio Berlusconi. A partir d'ara, els dos socis han de designar qui acompanyarà Conte al govern.

Els de centreesquerra de l'ex primer ministre Matteo Renzi es neguen en rodó a acceptar que Di Maio continuï com a número dos de l'executiu o ocupi la cartera d'Interior que ha deixat vacant el controvertit Salvini, que ha fet de la immigració i la seguretat la bandera per guanyar-se el suport popular.

stats