PACTE DE GOVERN
Internacional 21/05/2018

El M5E i la Lliga acorden qui serà el nou primer ministre italià

Els partits comunicaran avui el nom al president de la República

Soraya Melguizo
3 min
El M5E i la Lliga acorden qui serà el nou primer ministre italià

RomaEl líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, i el de la Lliga, Matteo Salvini, van anunciar ahir que havien acordat una proposta de govern per a Itàlia i el nom del primer ministre, que comunicaran avui al president de la República, Sergio Mattarella. Cap dels dos va voler confirmar cap nom, però ahir tots els mitjans italians coincidien a assenyalar que serà una personalitat de prestigi pròxima al M5E. “Ens hem posat d’acord sobre el cap i els ministres del govern i esperem que ningú posi el seu veto a una elecció que representa la voluntat de la majoria dels italians”, va anunciar Salvini.

L’elecció del primer ministre era un dels esculls més difícils de superar en les negociacions per signar un acord de govern entre els dos partits. Tant Luigi Di Maio com Matteo Salvini s’havien reivindicat com els candidats dels seus respectius blocs a ocupar el càrrec de primer ministre després de les eleccions. No obstant això, la falta d’una majoria parlamentària suficient per poder governar en solitari va obligar-los a tots dos a fer un pas enrere a favor d’una persona de consens per desbloquejar les negociacions.

El nom de Giancarlo Giorgetti, portaveu de la Lliga a la cambra baixa, va ser un dels primers a aparèixer en totes les travesses al costat del d’una llista interminable de catedràtics, juristes i economistes. Giulio Sapelli, professor d’història econòmica a la Universitat de Milà, i favorit de la Lliga, va confirmar que havia sigut contactat per les dues formacions i que havia donat la seva disponibilitat. Automàticament la seva candidatura va ser fulminada per bocamoll.

Algunes propostes

Segons mitjans italians, Giuseppe Conte, de 54 anys, advocat amb un extens currículum acadèmic en universitats dels Estats Units i Europa, seria l’escollit. El seu perfil està molt valorat a les files del M5E, que el va presentar com a ministre d’un eventual executiu del Moviment 5 Estrelles abans de les eleccions. Com a alternativa, el nom que també sona com a possible papable és el del professor a la Universitat de Pisa Andrea Roventini, de 41 anys.

Algunes fonts asseguraven que el líder grillino, que es va alçar amb el 33% dels vots en les passades eleccions enfront del 17% que va aconseguir la Lliga, volia imposar el seu mateix nom. Una hipòtesi que ahir Salvini va desmentir. Ni ell ni Di Maio presidiran el pròxim executiu del país, encara que sí que podrien entrar a formar part com a ministres. “Estem disposats a donar la cara”, va dir.

“Salvini i jo hem tancat un acord polític”, va confirmar Di Maio. El líder del M5E va anunciar que el seu partit vol crear un “superministeri” que unirà el de Treball i el de Desenvolupament Econòmic, sense donar pistes de qui podria posar-se al capdavant, encara que tot indica que el mateix Di Maio podria ser l’encarregat de dirigir-lo. Mentrestant, Salvini es reservaria el ministeri de l’Interior, on podria posar en pràctica algunes de les propostes estrella del seu partit durant la campanya electoral i que va aconseguir imposar al programa de consens signat amb el M5E, com ara l’expulsió de mig milió d’immigrants irregulars.

Però tal com va recordar recentment Mattarella, el president italià no és un simple notari i no es limitarà a prendre nota de les decisions preses pels dos líders. El cap d’estat podria fins i tot rebutjar els candidats que li presentin avui. La Constitució italiana recull que l’elecció final dels ministres correspon al president a partir de la proposta del primer ministre. En cas que el cap d’estat doni el seu vistiplau al candidat proposat, el nou primer ministre podria ser nomenat entre demà i dimecres.

stats