Internacional 23/07/2017

Macron punxa en popularitat

La crisi amb l'excap de l'exèrcit mina la confiança col·lectiva

Ara
1 min
Macron escolta el discurs de l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, a l'ajuntament, en una imatge del maig.

BarcelonaLa popularitat del president de França, Emmanuel Macron, s'ha desplomat 10 punts en un tan sols un mes, ha indicat aquest diumenge el setmanal 'Le Journal du Dimanche', interpretada com una conseqüència per la seva polèmica amb l'antic cap de l'estat major de l'exèrcit, Pierre de Villiers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La satisfacció dels francesos amb el seu mandat, que va arrencar al maig en imposar-se a l'ultra Marine Le Pen, se situa ara en el 54%, segons aquesta enquesta de l'institut demoscòpic Ifop entre el 17 i 22 de juliol, en ple pols amb De Villiers, que va dimitir el dia 19 per desacord amb els retallades en defensa.

El setmanari destaca que aquest retrocés és el segon més gran experimentat per un president després de tres mesos en el poder, per darrere de la caiguda de 15 punts de Jacques Chirac entre maig i juliol del 1995.

El setmanal afirma que, encara que la crisi amb l'excap militar ha posat a prova l'autoritat de Macron, ha fet que els mitjans es qüestionessin la possible fi del seu "estat de gràcia" i ha tingut un pes important en la baixada de popularitat. Amb tot, el sondeig assenyala que als francesos els preocupa també la futura reforma del codi laboral.

En termes comparatius, el socialista François Hollande comptava amb una popularitat del 56% el juliol del 2012 –però va acabar el mandat amb un 4%–, i el conservador Nicolas Sarkozy, del 66% cinc anys abans. El rotatiu anticipa per a Macron una tardor difícil, que ja té convocada per a setembre una gran vaga sindical contra la reforma laboral.

stats