Internacional 19/05/2019

Madonna i els representants d'Islàndia irriten Israel mostrant banderes palestines a Eurovisió

La Unió Europea de Radiodifusió estudia prendre mesures contra el grup Hatari

Agències
2 min
La polèmica parella israeliano-palestina de l'actuació de Madonna a Eurovisió

BarcelonaLa gran final del Festival d'Eurovisió, celebrada dissabte a la nit, ha deixat ressaca en el terreny polític: Madonna i els representants d'Islàndia van irritar els organitzadors mostrant banderes de Palestina. Eurovisió es defineix com un festival "apolític" i els participants no poden parlar de la situació política del país amfitrió per contracte, i Madonna no havia inclòs durant els assajos una parella agafada de la mà amb una bandera israeliana i una altra de palestina que sí que van aparèixer durant la interpretació del tema 'Future'. De fet, al començament havia pronunciat un "Són tan infantils que es pensen que no som conscient dels seus crims, només és que encara no estem preparats per actuar", mentre a la projecció que hi havia al fons de l'escenari s'hi veien representants de diferents religions.

Madonna no va fer cas de les demandes del músic Bob Geldof i el moviment BDS, que promou el boicot a empreses i institucions israelianes fins que no acabi l'ocupació dels territoris palestins, perquè cancel·lés la seva actuació, però sí que fer una crida a la resolució del conflicte amb la inclusió de les dues banderes. La resposta de les autoritats israelianes va ser immediata i per això l'actuació de Madonna no està penjada als canals oficials del festival.

Després de l'actuació de Madonna, les banderes palestines que va mostrar l'equip d'Islàndia, representat pel grup Hatari, durant les votacions va ser un dels moments més comentats de la nit. Amb tot, cap país va suspendre la seva participació al festival.

Malgrat tot, la Campanya Palestina per al Boicot Acadèmic i Cultural d'Israel ha restat importància al gest del grup, que podria ser sancionat per la Unió Europea de Radiodifusió, perquè el considera "de cara a la galeria". "La societat civil palestina condemna per unanimitat aquesta classe de gestos de solidaritat que efectuen artistes que ja havien travessat la nostra pacífica línia de piquets", ha denunciat l'organització al seu compte de Twitter.

stats