Merkel, Macron, Johnson i Sánchez, entre 24 caps de govern, reclamen un tractat internacional antipandèmies

En un article conjunt publicat en diversos diaris aposten pel multilateralisme i recorden la sortida de la Segona Guerra Mundial

ARA
2 min
Sánchez, Merkel i Macron,  a la cimera europea de juliol.

BarcelonaEn una tribuna publicada simultàniament per diaris d'arreu del món, 24 caps de govern –entre els quals el president espanyol Pedro Sánchez, el francès Emanuel Macron, el primer ministre britànic Borís Johnson i la cancellera alemanya Angela Merkel– reclamen un tractat mundial antipandèmies. Els mandataris insisteixen que el covid-19 és el repte més gran des de la Segona Guerra Mundial i recorden que la pregunta no és "si es produirà una altra crisi sanitària, sinó quan". Aposten per "construir una arquitectura sanitària internacional més sòlida i que protegeixi les generacions futures".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En l'article, que a Espanya publica El País, els dirigents argumenten que cal un tractat per construir una cooperació internacional més sòlida i es fan ressò del mantra del director general de l'Organització Mundial de la Salut, que també és un dels signants: "Ningú no estarà segur fins que tothom ho estigui". Recorden que després de la Segona Guerra Mundial es va construir un sistema multilateral: "Els objectius eren clars: reunir els països, dissipar les temptacions de l’aïllacionisme i del nacionalisme i abordar els reptes que només es podrien assolir junts, amb l’esperit de solidaritat i cooperació: pau, prosperitat, salut i seguretat".

Els líders afirmen que, amb el mateix esperit del 1945, els països "han d'estar més preparats per predir, prevenir, detectar, avaluar i respondre eficaçment a les pandèmies d'una manera molt coordinada". Un nou tractat ajudaria a establir millors sistemes d'alerta davant el sorgiment de nous brots, segons diuen, alhora que milloraria l’intercanvi de dades i la distribució de vacunes i equips de protecció personal. I recorden que "hi haurà altres pandèmies i altres emergències sanitàries importants". "Cap govern ni cap agència multilateral pot fer front a aquesta amenaça per si sol", afegeixen. També fan una lectura de la pandèmia en clau d'oportunitat: "Ara que el covid-19 ha aprofitat les nostres debilitats i divisions, hem de reunir-nos com a comunitat global per a una cooperació pacífica que vagi més enllà d'aquesta crisi".

L’article conjunt arriba després del desacord entre el Regne Unit i la UE per les vacunes. Els líders diuen que "es comprometen a garantir un accés universal i equitatiu a les vacunes, els medicaments i proves diagnòstiques segures i eficaces per afrontar aquesta pandèmia i les futures", i es refereixen a la immunització com un "bé públic mundial". Això contrasta amb la seva política de bloqueig de les iniciatives internacionals per suspendre temporalment les patents mentre duri la pandèmia o l'acaparament de les dosis disponibles.

En l'article també reconeixen el principi "una sola salut", que destaca la dependència de la salut de les persones, els animals i el planeta i assenyalen que un tractat antipandèmies serviria per establir normes per "retre comptes, una responsabilitat compartida, transparència i control dins d'un sistema internacional".

Entre els signants també hi ha líders de Fiji, Portugal, Romania, Ruanda, Kènia, Grècia, Corea del Sud, Xile, Costa Rica, Albània, Sud-àfrica, els Països Baixos, Trinitat i Tobago, Tunísia, el Senegal, Noruega, Sèrbia, Indonèsia i Ucraïna.

stats