Internacional 17/06/2021

Més de 500 policies escorcollen un diari independent a Hong Kong i en detenen cinc alts càrrecs

L'operació contra l''Apple Daily' és un nou atac al magnat mediàtic crític amb Pequín Jimmy Lai, que ja és a la presó

Sònia Sánchez
2 min
Fins a 500 policies escorcollen la redacció del diari independent 'Apple Daily' a Hong Kong, el 17 de juny de 2021.

BarcelonaFins a 500 policies han entrat aquesta matinada de dijous a la seu del diari independent hongkonguès Apple Daily i han detingut cinc alts càrrecs del rotatiu, entre ells el cap de redacció, en una cridanera nova aplicació de la llei de seguretat que la Xina va aprovar l'any passat per a l'illa semiautònoma. Els agents han revisat detingudament els ordinadors, telèfons i llibretes dels periodistes d'aquest mitjà, d'orientació prodemocràtica, i han decomissat fins a 38 aparells.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La massiva operació policial ha arrencat de matinada, quan els agents han arribat amb una ordre judicial que citava diversos articles de la publicació que podrien constituir una violació de la llei de seguretat nacional, que considera qualsevol crítica a la Xina com un possible delicte de sedició. La llibertat de premsa ja ha quedat molt esguerrada a la ciutat semiautònoma des de l'entrada en vigor d'aquesta nova llei, i alguns periodistes estrangers han hagut de marxar.

L'actuació a l'Apple Daily és l'últim dels cops assestats per les autoritats hongkongueses, totalment alineades amb Pequín, contra el magnat dels mitjans Jimmy Lai, propietari d'aquest diari i molt crític amb el govern xinès, que ja està empresonat acusat de prendre part en assemblees il·legals, a més de tenir tots els seus comptes congelats. De fet, quan els agents van anar a detenir-lo l'any passat també ho van fer amb un ampli dispositiu policial que va entrar a la redacció del diari, aquella vegada amb 200 agents.

Quan ha explicat l'escorcoll, el secretari de Seguretat de Hong Kong, John Lee, s'ha referit, de fet, a la redacció del diari com una "escena del crim" i ha assegurat que l'operació tenia com a objectiu aturar els que utilitzen els mitjans com "una eina per posar en perill" la seguretat nacional. Els cinc directius del rotatiu detinguts estan acusats, de fet, de conspiració per fer "ús de la feina periodística" per incitar forces estrangeres a imposar sancions a la Xina. "Els periodistes normals són diferents d'aquesta gent", ha dit Lee en roda de premsa, en la qual ha recomanat als periodistes presents, de fet, que facin la seva feina "tan lliurement com vulguin d'acord amb la llei": "Sempre que no conspireu o tingueu intenció de trencar la llei de seguretat nacional", ha puntualitzat.

En una carta als lectors, el diari assegura que és "l'objectiu d'un atac del règim" però adverteix que els treballadors "seguiran al seu lloc lleialment i lluitaran fins al final".

stats