Internacional 09/04/2021

Milers d'evacuats al Carib per l'erupció explosiva d'un volcà

La Soufrière, a l'illa de Saint Vincent, s'ha reactivat després de 40 anys

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Columnes de fum sortint del volcà La Soufriere a Saint Vincent i les Grenadines

BarcelonaEl volcà La Soufrière, a l'illa caribenya de Saint Vincent i les Grenadines, ha fet honor al seu nom i ha entrat en erupció de manera "explosiva" aquest divendres, segons ha informat el Centre de Recerca Sísmica de la Universitat de les Antilles.

El volcà va començar a donar senyals de nova activitat al desembre i dijous al vespre va llançar grans columnes de fum i vapor, cosa que va obligar el primer ministre, Ralph Gonsalves, a ordenar l'evacuació de tots els habitants de les zones vermelles, considerades de risc. Milers de residents del nord-est i nord-oest de l'illa, zones més pròximes al volcà, van ser traslladats immediatament en vaixells, i d'altres s'han refugiat en albergs. Fins i tot alguns creuers de la companyia Royal Caribbean s'han dirigit a l'illa per ajudar en l'evaquació.

Segons l'Organització Nacional per a la Gestió d'Emergències de Sant Vincent (NEMO), les cendres s'han estès densament fins a vuit quilòmetres de distància i han arribat fins i tot a l'aeroport internacional d'Argyle, a 19 quilòmetres del volcà. El territori no registra activitat volcànica des del 1979, i l'última vegada que La Soufrière va entrar en erupció va ser l'any 1902, quan va deixar més de mil morts.

El cràter del volcà s'il·lumina per l'explosió. Saint Vincent i les Grenadines

Un voluntari dels refugis que s'han establert a la capital, Kingstown, i en altres parts del territori ha explicat a Reuters que "la gent encara està sent evacuada i el lloc, en general, és un frenesí".

Els mitjans locals s'han fet ressò també d'un increment de l'activitat sísmica a la muntanya de Pelee, a l'illa de Martinique, al nord de Sant Vincent.

stats