Internacional 01/05/2018

El partit oficialista bloqueja el nomenament de Paixinian com a primer ministre d'Armènia

El líder de les revoltes convoca una vaga general per dimecres per mantenir la pressió als carrers

Ara
2 min
Manifestants seguint en directe la sessió parlamentària en què el Partit Republicà ha bloquejat el nomenament del nou primer ministre armeni

BarcelonaL'oficialista Partit Republicà d'Armènia ha fet valer la seva majoria a l'Assemblea Nacional per bloquejar el nomenament del líder de l'oposició, Nikol Paixinian, com a nou primer ministre per tancar la crisi oberta fa unes setmanes en contra de l'intent de Serj Sargsian de perpetuar-se al poder. Tot just conèixer el resultat de la votació, Paixinian ha convocat una vaga general per demà dimecres i ha animat els seus milers de seguidors que continuïn manifestant-se perquè la "victòria" del carrer es tradueixi amb una victòria a les institucions. "El Partit Republicà s'ha destruït finalment i irreversiblement", ha afirmat el diputat.

"Ciutadans, volen robar-nos la victòria. Sortiu al carrer", ha dit en un encès discurs a l'Assemblea que han seguit des de l'exterior de l'edifici milers de seguidors amb l'esperança de veure en directe un canvi que haurà d'esperar. L'Assemblea tornarà a convocar un ple la setmana vinent per a una nova votació en què Paixinian és l'únic candidat a ser primer ministre. Si llavors tampoc es configura la majoria necessària, la cambra es dissoldrà fins que se celebrin nous comicis.

Paixinian compta amb el suport de tots els partits de l'oposició –45 diputats– però no suma la majoria, així que necessitaria el suport d'almenys sis diputats republicans per aconseguir 53 vots que el convertirien en primer ministre però la formació oficialista l'ha acusat de no tenir voluntat de negociar i d'utilitzar un llenguatge antidemocràtic, informa Reuters. El líder opositor havia augurat d'un "tsunami polític" si, com ha passat, no quedava investit.

Paixinian va encapçalar les manifestacions multitudinàries que finalment van fer caure Sargsian i el seu govern després de dies de tensió. "Tot depèn del vostre comportament. No enteneu la situació i mai l'heu entès. Pot tenir conseqüències imprevisibles", ha assenyalat el diputat opositor, dirigint-se als integrants del governant Partit Republicà.

Paixinian intervenint davant de l'Assemblea Nacional d'Armènia en el debat sobre qui ha de ser el nou primer ministre

"El poble ha guanyat i cal formalitzar-ho en la votació d'avui", ha insistit l'opositor, que ha assegurat que són "inevitables" les eleccions anticipades per poder iniciar una nova legislatura i confirmar la "victòria del poble" a les urnes.

El Partit Republicà de Sargsian ha decidit no presentar cap candidat però no s'ha pronunciat sobre si donarà suport o no a la candidatura de l'home que ha aconseguit desallotjar-lo del poder després de 10 anys, primer com a president i després com a primer ministre arran d'un canvi de la Constitució amb el qual concentrava el poder en aquesta figura.

stats