Escòcia
Internacional 10/01/2012

El primer ministre escocès anuncia que el referèndum d'independència serà a la tardor del 2014

El primer ministre escocès, Alex Salmond, rebutja el calendari proposat pel primer ministre britànic, David Cameron, de fer la consulta abans de 18 mesos

Ara
1 min

BarcelonaEls escocesos aniran a les urnes a decidir si volen continuar sent part del Regne Unit a la tardor del 2014. Així ho ha confirmat el primer ministre escocès, Alex Salmond, després de la proposta del govern britànic de fer la consulta en 18 mesos.

"La data del referèndum ha de ser la tardor del 2014. És així perquè és la decisió més important que Escòcia ha fet en 300 anys. Si fem les coses bé i mantenim el debat en els termes que ha de ser, aquesta és la data cap a la que ens hem de moure", ha dit Salmond a la BBC.

Londres ha fet públic un document en què fixa les bases per a la celebració del referèndum, en què assegura que el Parlament d'Escòcia no té competències per tirar-lo endavant tot sol i adverteix que, si ho fa, la justícia acabarà anul·lant la consulta.

En el document el govern britànic es mostra contrari a l'escissió però manté que està disposat a permetre una consulta "legal, justa i decisòria" per a la qual fixa dues condicions: que el referèndum sigui "més aviat que tard" i que la pregunta només tingui dues opcions, el o el no, i es descarti la possibilitat d'una tercera via que seria preguntar sobre donar més poders al Parlament escocès.

El Parlament de Westminster ha debatut, i el ministre per Escòcia del Regne Unit, Michael Moore, ha reclamat que sigui al més aviat possible "per acabar amb la incertesa sobre l'economia que provoca la indefinició actual".

stats