Internacional 06/03/2014

El nou primer ministre ucraïnès adverteix Rússia que el seu país "respondrà" si és envaït

També ha demanat a Moscou que retiri les tropes de Crimea

Efe
1 min
Iatseniuk es reuneix amb la Canceller alemanya, Angela Merkel, abans de l'inici de la reunió dels caps d'Estat i de Govern de l'UE./REUTERS

Brussel·lesEl primer ministre interí d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk, ha advertit aquest dijous que el seu país "respondrà" si el seu país es veu envaït "per forces estrangeres".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Si el territori d'Ucraïna es veu envaït per forces estrangeres, el Govern i l'Exèrcit ucraïnesos actuarem d'acord amb la Constitució i la legislació. Estem preparats per protegir el nostre país", ha afirmat Iatseniuk des de Brussel·les, on participa en una cimera de caps d'Estats i de govern per abordar la crisi ucraïnesa.

Ha subratllat que "Rússia no és un amic ... És inacceptable que al segle XXI, sense cap base legal, un país que té armes nuclears decideixi de la nit al dia envair un altre país", i alhora ha reiterat la predisposició de Kíev a la negociació.

Iatseniuk també ha instat a Rússia a retirar les seves tropes de la regió autònoma ucraïnesa de Crimea i a retirar els suports als separatistes que han convocat un referèndum el 16 de març.

"És una decisió il·legítima, i aquest referèndum no té base legal. El govern d'Ucraïna demana a Rússia que no doni suport als que busquen el separatisme. Crimea és i serà una part integral d'Ucraïna", ha assegurat Iatseniuk al final de la una reunió, que ha durat gairebé tres hores.

"Ucraïna està disposada a negociar, però no per rendir-se ni per subordinar-nos a Rússia... Rússia és reticent a entaular negociacions, nosaltres no", ha dit.

stats