Internacional 14/06/2017

"Molta gent llançava els nens fora per salvar-los de les flames"

Testimonis presencials descriuen l'horror viscut a la Grenfell i destaquen la rapidesa amb què les flames s'han escampat pel revestiment exterior

Quim Aranda
3 min
Una dona plora mentre observa com els bombers treballen a l'edifici

LondresMahad, un resident a l'edifici incendiat aquesta matinada a Londres que hi vivia des del febrer, ha relatat aquest matí a la BBC les circumstàncies en què ha pogut escapar de les flames: "Era al meu pis, amb la meva dona i els meus dos fills, de 2 i 3 anys, i, de sobte, he començat a sentir cops i crits. M'he aixecat perquè picaven a la porta. La gent cridava que hi havia foc i que s'estava escampant amb molta rapidesa. Hem pogut fugir tot i el fum, que no deixava veure res. Hi havia molta confusió, la gent tractava de sortir per les escales, algunes persones duien maletes".

Treballadors dels serveis d'emergències als voltants de l'edifici.

Molt afectat pel que acabava de viure, Mahad ha confirmat que "algunes persones llançaven per la finestra nens per intentar salvar-los de les flames". L'home, de 27 anys, també ha assegurat que "els bombers han tingut moltes dificultats per accedir a l'edifici. S'han trobat tanques i obstacles que no els han posat les coses fàcils".

Segons una testimoni presencial, Samira Lamrani, un nadó ha sigut entomat per una persona del públic abans que impactés a terra després que l'havien deixat caure des del pis novè o desè de la torre Grenfell. "La gent començava a aparèixer a les finestres, colpejant frenèticament i cridant. Les finestres estaven lleugerament entreobertes, i una dona feia senyals que estava a punt de llançar el nadó, que si algú podia agafar-lo. Un home ha corregut i ha aconseguit agafar-lo."

Un bomber amb un mànega intenta apagar el foc

Per la seva banda, Moira Samuels, resident de la zona, just al davant de la torre incendiada, ha declarat: "A dos quarts de dues de la matinada només hi havia una petita part de l'edifici en flames. Poc després, la meva filla, plorant, m'ha advertit que el foc s'escampava molt ràpidament. A les quatre, tot cremava." El mateix ha confirmat Samira, també a la BBC: "El foc s'ha escampat molt ràpidament. Al voltant de dos quarts de dues només es concentrava al voltant del tercer o quart pis. Després, en un tres i no res, el conjunt dels vint-i-tres [pisos] de l'edifici estaven en flames, molta gent demanava ajuda a crits i llançava els nens fora. Tots ens sentíem molt impotents perquè ningú no podia arribar-hi per agafar-los". En el cas referit anteriorment, però, sí que s'ha pogut salvar un nadó.

L'edifici acabava de ser restaurat a finals de l'any passat, després de 2 anys de treballs i una inversió de 10 milions de lliures. I encara que havia passat revisions de seguretat antiincendis dels bombers, un grup d'inquilins de la torre havia denunciat les condicions en què es trobava. "En veure les notícies sobre la catàstrofe, és massa aviat per saber el nombre de víctimes mortals que hi pot haver", han comentat. "Però hem publicat nombrosos advertiments en els últims anys sobre les molt pobres condicions de seguretat, tant de l'edifici Grenfell com d'altres parts de Kensington i Chelsea. Tots els nostres advertiments han caigut en sac foradat. El que ha passat era inevitable, i només es tractava d'una qüestió de temps".

Dues voluntàries porten aigua i menjar a les víctimes de l'incendi.

La xarxes s'ha omplert també de testimonis impressionants, com el que oferia Assed Baig, a través del seu compte de Twitter, que recollia el testimoni d'un jove que ha pogut sortir viu del pis 17 en companyia del seu oncle, de 68 anys.

D'altra banda, un home identificat com a Methrob, que vivia al pis 17, ha declarat a LBC Ràdio: "He sentit els camions de bombers, fet que m'ha alertat que alguna cosa estava passant. A l'edifici no hi havia cap alarma d'incendi, no tenim un sistema integrat d'alarma d'incendi". Methrob ha dit també que "el veritable problema ha sigut quan s'ha incendiat el revestiment exterior, que cremava com un llumí". Segons el testimoni, el foc es podria haver originat en el quart pis. El mateix resident ha confirmat les pors del grup d'habitants que havien denunciat les condicions de seguretat de l'edifici.

stats