Internacional 18/02/2020

Mor un altre metge de Wuhan i la policia busca malalts porta per porta

Més de 3.000 treballadors de la salut s'han contagiat fins ara a la Xina

Dolors Rodríguez
4 min
Personal mèdic en un hospital a Wuhan, la Xina

PequínEl personal mèdic ha sigut el col·lectiu més exposat al coronavirus Covid-19. Ara es calcula que hi ha més de 3.000 infectats i ha afectat tot l'escalafó, com prova la mort de Liu Zhiming, director del principal hospital de Wuhan. La mort d'aquest neurocirurgià de 50 anys l'han confirmat aquest dimarts els mitjans públics xinesos, que han destacat el sacrifici personal d'aquest metge i, per extensió, dels treballadors sanitaris. A les xarxes socials s’han multiplicat les mostres de condol i les crítiques per la confusió que ha envoltat la seva mort, com va passar amb el metge que va alertar del coronavirus.

Liu dirigia l'Hospital Wuchang, un dels centres mèdics designats per tractar els malalts per coronavirus a Wuhan, la ciutat on va aparèixer el brot i on es concentren la majoria d'afectats. És el directiu de salut de rang més alt que mor a causa de la malaltia.

Igual que va passar amb la SARS, els metges i infermeres s'estan convertint en les primeres víctimes del contagi. La falta de diagnòstic en les primeres setmanes, unida a l'escassetat de material de protecció, els ha convertit en la baula més feble degut al seu contacte directe amb els malalts. A més del sacrifici personal, les seves baixes posen en perill el sistema, ja que dificulten l'assistència i la contenció de la malaltia.

Un informe elaborat pel Centre Xinès per al Control de Prevenció de Malalties revela que, fins a l'11 de febrer, 3.019 treballadors de la salut s'havien contagiat i 1.688 estan greus. El 64% dels malalts greus són a Wuhan i el 23,3% en altres zones de la província de Hubei. Les xifres corregeixen informacions anteriors de l'administració xinesa que xifraven en 1.700 els malalts.

Les últimes xifres oficials publicades el 18 de febrer eleven el nombre de contagis a 72.436 i a 1.868 la xifra de morts a la República Popular. Fora de la Xina s'han detectat menys de 900 casos.

L'estudi publicat el dilluns 17 pel Chinese Journal of Epidemiology és el més important que s'ha fet fins avui a la Xina i analitza més de 44.000 casos. La recerca confirma la baixa taxa de mortalitat del Covid-19, però la seva ràpida transmissió. El 80% dels casos han sigut lleus i l'informe revela que la taxa de mortalitat a la província de Hubei és del 2,9% en comparació amb el 0,4% de mitjana que es registra a la resta del país.

La gent gran té menys possibilitats de superar la malaltia. La majoria de les defuncions són persones que pateixen altres patologies, especialment cardiovasculars, seguides de diabetis i malalties respiratòries cròniques.

En clau positiva la Comissió Nacional de Salut ha informat que el nombre de nous casos confirmats fora de la província de Hubei ja fa 14 dies que baixa. I el seu portaveu, Mi Feng, ha destacat que per primera vegada, aquest dimarts, el nombre de nous contagis confirmats va ser inferior a dos mil.

Malgrat això, aquestes xifres s'han de posar en quarantena, ja que no ha passat prou temps per establir un patró clar en el sentit que s'està superant el pic de l'epidèmia. Sobretot perquè els criteris per comptabilitzar els positius continuen sent difusos. Fora de Hubei només sumen com a nous infectats els que donen positiu en les proves analítiques, mentre que en aquesta província també es compten els casos diagnosticats amb proves com les radiografies que mostren els pulmons danyats.

Les autoritats xineses estan endurint les mesures de contenció, amb una nova onada d'inspeccions casa per casa per localitzar persones infectades

Enduriment de la quarantena a Hubei

I com a primera opció per contenir l'epidèmia, davant de l'absència de tractament, les autoritats xineses continuen apostant per endurir les mesures de quarantena a la província de Hubei, on ja cap vehicle privat pot circular i on en moltes ciutats la població segueix confinada a casa sota estricte control.

Les autoritats xineses estan endurint les mesures de contenció, amb una nova onada d'inspeccions casa per casa per localitzar persones infectades entre els 11 milions d'habitants de la ciutat de Wuhan. S'han decretat proves obligatòries per a totes les persones sospitoses d'haver contret el virus, i els que han estat en contacte amb pacients s'han de posar en quarantena en un dels hospitals de campanya que s'han instal·lat en fàbriques, poliesportius o estacions de transport. També s'han incrementat els controls d'identitat sobre les persones que compren antitèrmics a les farmàcies i s'incrementarà el nombre de pobles clausurats per l'epidèmia.

Les draconianes mesures responen a la consigna de "guanyar la guerra contra el coronavirus", que preveu aplicar "la coerció" contra qui no compleixi amb l'obligació d'informar que té febre o tos als comitès de residents locals, o bé qui se salti la quarantena. L'ordre emesa per l'assemblea de Hubei també considera un delicte "fabricar o propagar informació falsa sobre l'epidèmia".

Un inusual editorial a la revista Caixin destaca com la resposta a l'epidèmia “és una prova d'estrès per a l'estat de dret a la Xina”, pels problemes legals, científics i d'ordre que implica aplicar aquestes mesures.

A les xarxes socials han proliferat missatges d'habitants de Wuhan que denuncien la violació dels seus drets a l'impedir-los la lliure circulació i qualifiquen d'abús de poder que els mantinguin enclaustrats. I el record del jove metge Li Wenliang, que va morir infectat a Wuhan després de ser silenciat per la policia per advertir de l'epidèmia, continua molt present.

stats