Internacional 05/10/2019

Pugen a 93 els morts i a gairebé 4.000 els ferits després de quatre dies de protestes a l'Iraq

Desenes de manifestants es concentren a Bagdad per demanar millores en els serveis públics i per protestar contra la corrupció i l'atur

Efe
2 min
Protestants a l'est de Bagdad aquest dijous passat

BagdadEl nombre de morts en les protestes per demanar més serveis bàsics que des de dimarts es registren a l'Iraq ha augmentat a 93, i el de ferits ronda els 4.000, segons ha informat aquest dissabte la governamental Comissió de Drets Humans de l'Iraq.

Segons l'últim recompte fet públic per l'òrgan en un comunicat, hi ha 93 morts, 3.978 ferits i 567 detinguts, dels quals 355 ja han estat alliberats, tal com va prometre el primer ministre, Adel Abdelmahdi, dijous a la nit.

També s'han produït danys materials en 37 immobles públics i privats, segons ha comunicat la comissió en la seva nota.

Mentrestant, desenes de manifestants es concentren en almenys dos punts de la capital iraquiana, Bagdad, per demanar, per cinquè dia consecutiu, millors serveis i per protestar contra la corrupció i l'atur. Les forces de seguretat estan tractant de dispersar-los.

Les autoritats han aixecat avui a les 5 h, hora local (4 h, hora catalana), el toc de queda dictat durant els dos últims dies a Bagdad, on el trànsit circula aquest matí amb normalitat amb l'excepció de la cèntrica plaça de Tahrir, on encara hi ha un important desplegament de forces de seguretat.

La presència policial i militar és especialment forta als voltants del pont Al Yumhuriya, que uneix Tahrir amb la fortificada Zona Verda, on se situen edificis governamentals i ambaixades, encara tancada al públic. També s'han obert les carreteres que uneixen la capital amb la resta de províncies, segons una font del ministeri d'Interior iraquià amb rang de coronel que ha demanat mantenir l'anonimat.

No obstant això, continuen les restriccions d'accés a internet i les forces de seguretat estan desplegades als principals carrers de Bagdad.

Les protestes van començar a la capital dimarts, convocades a les xarxes socials pels ciutadans, que tant a internet com als carrers exigeixen millors serveis públics, com aigua i electricitat, més oportunitats de treball i la fi de la corrupció.

Els ciutadans també han dirigit la seva ira contra el govern d'Abdelmahdi, format fa un any i amb un perfil tecnòcrata per fer front als urgents problemes econòmics que pateix l'Iraq després d'anys de conflicte armat i mala gestió dels recursos naturals.

stats