Internacional 14/01/2016

Els nacionalistes flamencs reactiven les aspiracions independentistes

La iniciativa es pren en plena discussió política sobre què faria Bèlgica davant d'una hipotètica declaració d'independència de Catalunya

Esther Herrera
2 min
El líder dels independentistes flamencs i alcalde d'Anvers, Bart de Weber. REUTERS

Brussel·les"Bomba institucional", han titulat els mitjans belgues. La independència de Flandes torna a estar a l’agenda del partit nacionalista flamenc N-VA. Així ho va anunciar en un comunicat el president de la formació, Bart de Wever, dimecres. Una declaració que ha agafat per sorpresa a tots els actors de l’escenari polític belga.

De Wever torna a considerar prioritària "la ruta cap a la fi de Bèlgica". El partit ha pres la decisió després que en els darrers dies l'organització Vlaamse Beweging (Moviment flamenc), propera a la formació, lamentés que els líders polítics haguessin aparcat la "qüestió regional". L’anunci del líder flamenc ha sorprès especialment perquè des que la N-VA va formar un govern de coalició a Bèlgica, el 2014, va prometre que durant els cinc anys de legislatura prioritzaria l’economia i aparcaria la lluita per la independència.

Després de diverses reunions on els dirigents del partit van debatre sobre "el seu futur ideològic", De Wever va concloure que cal abandonar "la passivitat" i, tot i que ha assegurat que la decisió no afectarà a l’acord de govern, el partit vol tornar a incorporar en la seva agenda les aspiracions independentistes de cara al 2019. La propera cita electoral seran les municipals del 2018, en què la N-VA és la força favorita a la regió flamenca, amb gairebé un 30% d’estimació de vot. No obstant això, el partit xenòfob nacionalista Vlaams Belang se li acosta cada cop més.

El debat independentista, a la nevera

"Estem en un govern que ha decidit deixar a la nevera la qüestió regional durant cinc anys, i això no es posa en dubte. Però tampoc ningú no ignora que la N-VA és un partit independentista i que al 2019 tornarà amb les seves reivindicacions”, asseguren fonts del partit liberal, recollides pel canal de televisió RTL. No obstant això, ja hi ha hagut les primeres crítiques contra el primer ministre belga, Charles Michel. Reunits al parlament, els diputats de l'oposició del partit socialista i els Verds han exigit a Michel que demani explicacions al seu soci de coalició. El primer ministre ha defensat que "els partits tenen el dret a reflexionar de quina forma volen abordar la propera campanya electoral". En aquest sentit, la copresidenta dels Verds, Zakia Khatabi, ha proposat la convocació d’un referèndum, on "els flamencs puguin escollir entre seguir dins de Bèlgica o la separació".

El debat ha esclatat en plena discussió sobre què faria Bèlgica davant d'una hipotètica declaració d'independència de Catalunya.

El ministre de l’Interior, Jan Jambon, del partit nacionalista flamenc, va admetre en una reunió de moviments pro-independentistes europeus que no reconèixer la independència catalana tindria conseqüències per al seu partit. "No podem córrer els risc de perdre la nostra credibilitat", assegura la premsa flamenca. "Si [la independència catalana] arriba, esdevindrà una qüestió difícil per a nosaltres", admet Jambon. Tot i que no creu que la qüestió faci perillar la coalició de govern, sí considera que és una "qüestió delicada". És en aquest context que el diputat del mateix partit, Pete Luykx, ha escrit una carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què l’ha felicitat i s’ha compromès a seguir "defensant vigorosament la causa catalana a la política belga".

stats