Espai

La NASA fa història amb el primer vol controlat sobre un altre planeta

L'helicòpter Ingenuity ha pogut volar a la poc densa atmosfera de Mart

3 min
Imatge captada per l'helicòpter Ingenuity en el seu primer vol sobre la superfície de Mart.

BarcelonaLa NASA ha tornat a fer història aquest dilluns amb el primer vol controlat sobre Mart. L'ha fet l'Ingenuity (Enginy en anglès), el petit helicòpter d'1,8 quilos que viatjava dins de la nau Perseverance, quan aquesta va aterrar al Planeta Vermell el 19 de febrer. Han sigut 30 segons històrics que han completat amb èxit un dels principals objectius de la missió Mars 2020: provar que és possible volar sobre la superfície de Mart. La fita millorarà sens dubte la capacitat d'exploració del planeta. Les imatges aèries que ha captat la càmera en blanc i negre del seu sistema de navegació han arribat a la Terra, en concret al Propulsion Laboratory de la NASA a Califòrnia, aquest dilluns al matí, quatre hores després del vol i confirmen que l'aparell s'ha enlairat a tres metres d'altura i ha tornat a baixar per posar-se suaument sobre el sòl marcià.

"L'Ingenuity és l'últim projecte d'una llarga tradició de la NASA d'aconseguir fites d'exploració espacial que semblaven impossibles", ha dit l'administrador de la NASA, Steve Jurczyk, que ha afegit: "No sabem exactament on ens portarà l'Ingenuity, però el resultat d'avui ens diu que el cel, almenys a Mart, pot no ser el límit". No s'ha pogut veure en temps real, però els científics de la NASA van programar des de la Terra el vol, que es va dur a terme de manera autònoma amb el sistema de teledirecció integrat de l'helicòpter, que funciona amb energia solar. Entre enlairar-se, els trenta segons de vol i l'aterratge, tot plegat ha durat 39,1 segons.

El repte tecnològic era enorme: l'atmosfera de Mart és molt poc densa –té una densitat equivalent a l'1% de la de la Terra–, la gravetat també és més baixa i l'aparell s'ha de controlar remotament des del nostre planeta, a uns 241 milions de quilòmetres de distància. Alhora, els forts vents sobre Mart són una dificultat enorme, i per això el vol s'ha ajornat unes quantes vegades per trobar un dia en què no fossin especialment intensos.

L'ingenuity s'ha elevat tres metres sobre el sòl de Mart, ha fet un gir en direcció cap al Perseverance i ha tornat a aterrar. En total, 39,1 segons, en què ha captat imatges des de la càmera de 13 megapixels que porta incorporada, mentre una altra càmera en blanc i negre l'ajudava a situar-se com a part del seu sistema de navegació. Mentrestant, les càmeres del Perseverance, a uns 65 metres de distància, ho han gravat en vídeo.

Selfie del ròver Perseverance amb l'helicòpter Ingenuity de fons, a la superfície de Mart, pres en el Sol 46 de la missió.

Dies abans de l'experiment, la NASA havia publicat una selfie del Perseverance amb l'Ingenuity de fons, captada per les càmeres del braç extensible del Perseverance. El ròver, de fet, va dipositar suaument l'Ingenuity sobre la superfície de Mart ja fa uns dies, i des de llavors el petit helicòpter ha superat la prova de resistir les dures condicions del planeta, amb nits de -80 Cº.

La NASA ha volgut comparar aquesta fita històrica, el primer vol sobre la superfície d'un altre planeta, amb la del primer intent de vol sobre la Terra que el 1903 van dur a terme els germans Wright a Carolina del Nord. La primera prova va ser un fracàs, però va donar als pioners de l'aviació prou informació per saber que volar era possible. En honor a aquells inventors els enginyers de la NASA que han construït l'Ingenuity van afegir, just a sota dels panells solars del petit aparell, un petit tros de tela de l'ala de l'avió original dels germans Wright.

Perseverance, el ròver més sofisticat de la NASA

I no només això: la NASA ha batejat la zona des de la qual s'ha enlairat l'Ingeuinty com la pista dels Germans Wright, com si fos un aeròdrom sobre Mart, per "unir per sempre els dos moments històrics", diu el científic de la NASA Thomas Zurbuchen: "Avui, 117 anys després que els germans Wright tinguessin èxit en el seu primer vol sobre el nostre planeta, l'helicòpter Ingenuity de la NASA ha aconseguit amb èxit aquesta fita en un altre món".

stats