Internacional 03/07/2020

Els prodemocràtics de Hong Kong comencen l'exili

L'activista Nathan Law ha fugit dies després de l'entrada en vigor de la llei de seguretat

Ara
3 min
Nathan Law, sota un paraigua groc, símbol de la revolta pro democràcia, en una imatge del 2017

BarcelonaNathan Law, un dels líders més destacats del moviment prodemocràtic de Hong Kong i dirigent del ja dissolt partit Demosisto, ha fugit a l'exili, en una destinació desconeguda, dies després que s'aprovés la controvertida llei de seguretat que tira per terra el model un país, dos sistemes. "He deixat ja Hong Kong i continuo la tasca de defensa a nivell internacional. Basat en la valoració de riscos, no he de revelar gaire sobre on soc i la meva situació personal ara", ha escrit aquest dijous l'activista en un grup de WhatsApp amb periodistes. El partit Demosisto es va dissoldre, de fet, dimarts mateix, hores després que es confirmés oficialment l’aprovació de la nova llei.

El jove, que havia anunciat la seva intenció de concórrer a les eleccions legislatives de Hong Kong el setembre vinent, havia testificat dijous davant el Congrés nord-americà, al costat del seu col·lega Brian Leung Kai-ping, resident als Estats Units, en què va criticar la llei de seguretat i va parlar de "la il·legalitat de el règim" i, en aquell moment, ja va advertir que la seva presència a Hong Kong el posava en greu perill. "Cap resident de Hong Kong viu amb la il·lusió que Pequín tingui cap intenció de respectar els nostres drets bàsics i honorar les seves promeses cap a nosaltres", va afegir en un altre missatge.

Law, de 26 anys, forma part d'una generació molt jove que es va forjar en les protestes de l'anomenada Revolució dels Paraigües, al costat de Joshua Wong o Alex Chow, que van desafiar les autoritats xineses i de l'antiga colònia mobilitzant centenars de milers de manifestants per protegir la sobirania local i pel sufragi universal. D'aquella campanya de protestes, que va paralitzar el centre financer de la ciutat, Law va ser condemnat per reunió il·legal i va passar sis mesos a la presó. Escollit als 23 com el membre més jove del Consell Legislatiu (el Parlament local), no va arribar a exercir de diputat perquè es va anul·lar el seu jurament per un defecte de forma. L'última aparició pública de Law va ser dissabte passat en un fòrum sobre les primàries per elegir candidats a les eleccions legislatives de setembre.

L'anunci de l'exili de Law coincideix amb informacions que altres activistes en favor de la sobirania de Hong Kong discuteixen sobre si és millor continuar la lluita per la llibertat des de l'exili, on podrien muntar un Parlament alternatiu a l'oficial que serveixi com un avís per a la Xina que ni la repressió contra el moviment pot enterrar les ànsies de més democràcia, segons ha explicat l'activista Simon Cheng a l'agència Reuters. Cheng, que va treballar durant gairebé dos anys per a l'ambaixada britànica, va fugir de l'antiga colònia després de denunciar tortures per part de la policia secreta xinesa.

El Regne Unit, antiga potència colonitzadora de Hong Kong fins al 1997, preveu que milers de residents de l'illa acceptin l'oferiment que els ha fet el primer ministre Boris Johnson per facilitar-los la ciutadania britànica.

Alhora, a mida que es coneixen els detalls del contingut de la llei (no va ser públic fins dimarts a la nit) cada cop més gent se sent en el punt de mira. La norma afecta també als estrangers que viuen a Hong Kong i és tan ambigua que podria permetre processar periodistes que publiquin imatges dels lemes independentistes, cosa que està fent plantejar-se a alguns corresponsal la possibilitat de marxar també de la ciutat.

El primer detingut per la llei de seguretat

Un motorista que va envestir un grup de policies mentre portava una bandera independentista de Hong Kong s'ha convertit avui en la primera persona acusada formalment sota la nova llei de seguretat nacional que la Xina va aprovar per al territori el 30 de juny. L'acusat, que no ha pogut declarar perquè està ingressat, s'enfronta a càrrecs de terrorisme i de subversió del poder de l'estat (delicte habitualment utilitzat a la Xina contra activistes i dissidents), dos dels quatre crims tipificats en la nova normativa, segons han confirmat a l'agència Efe fonts policials.

stats