Pròxim Orient
Internacional 25/09/2011

Abbas reafirma en el seu retorn a Ramal·lah que només negociarà si Israel atura les colonitzacions

Netanyahu confirma que vol arribar a un acord. El president palestí demana modificar els Acords d'Oslo i el ministre d'Exteriors israelià amenaça amb retirar les ajudes a Palestina.

Afp
1 min
Abbas saluda en la seva arribada a Ramal·lah / EFE

Ramal·lahEl president palestí, Mahmud Abbas, ha reafirmat que "no hi haurà negociacions si Palestina no és legitimada internacionalment i si Israel no atura completament la colonització." El miler de persones que l'esperaven en el seu retorn de Nova York ha ovacionat les seves paraules. En entrar a la Mouqatta, la seu de la presidència de l'Autoritat Nacional Palestina, i abans de pronunciar el seu discurs, Abbas s'ha dirigit inmediatament a la tomba de l'ex cap històric del moviment nacional palestí Yasser Arafat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els discursos d'Abbas i Netanyahu divendres davant les Nacions Unides van reforçar la popularitat dels dos líders però van oferir poques garanties d'acord. L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) tem que Israel els retiri les ajudes i demana una revisió de l'Acord de París -signat en el marc dels Acords d'Oslo- que regula les relacions econòmiques entre ambdós. Dos terços dels fons de l'ANP provenen d'Israel. El ministre d'Exteriors israelià, Avigdor Lieberman, ja ha amenaçat de tancar l'aixeta si Palestina no es retracta de la seva petició de formar part de l'ONU com a Estat de ple dret.

En aquest sentit, Palestina podria tenir ja garantits nou vots d'entre els quinze membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Així ho ha dit avui un dels principals dirigents palestins i membre d'Al-Fatah, Nabil Shaat. En aquest cas, els Estats Units es veurien obligats a fer ús del seu dret a veto per aturar la petició palestina.

Jerusalem rep avui el primer ministre israelià que ja és el favorit dels comicis que segurament es celebraran el 2012. Netanyahu ha confirmat que té la voluntat de dialogar i d'arribar a un pacte.

stats