Internacional 21/10/2015

Netanyahu: "Hitler no volia exterminar els jueus, només volia expulsar-los"

El primer ministre israelià encén la polèmica amb unes paraules revisionistes de l'Holocaust

Eugeni García Gascón
3 min

JerusalemEl muftí de Jerusalem durant la Segona Guerra Mundial, Haj Amin al-Husseini, va inspirar a Adolf Hitler l'Holocaust en què van morir sis milions de jueus, segons ha afirmat avui el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, durant un discurs davant una convenció del Congrés Jueu Mundial (CJM) que es fa a Jerusalem.

El muftí va reunir-se amb Hitler el novembre del 1941 i durant la conversa que van mantenir li va suggerir que cremés tots els jueus europeus per tal que no anessin a Palestina, diu Netanyahu. Històricament, Al-Husseini va fer tot el possible per aturar la immigració massiva de jueus a Palestina, fins i tot reunir-se amb Hitler, però no hi ha constància històrica què li parlés en els termes esmentats pel primer ministre israelià.

Netanyahu va dir davant del CJM: "En aquell temps [a finals del 1941], Hitler no volia exterminar els jueus, els volia expulsar, i Haj Amin al-Husseini es va reunir amb ell i li va dir: «Si els expulses, vindran aquí [a Palestina]», segons el relat de Netanyahu, comentari al qual Hitler va respondre amb aquesta pregunta: «Què hauria de fer amb ells?», i el muftí va respondre-li: «Cremar-los»".

Estratègia política

Analistes israelians han vist en aquestes paraules un intent de Netanyahu de carregar la culpabilitat de l'Holocaust sobre Al-Husseini per tal d'implicar l'actual direcció palestina de Mahmud Abbas en l'extermini de jueus, malgrat que Abbas col·labora molt estretament amb l'exèrcit israelià a tots els territoris ocupats que controla des de Ramal·lah.

L'explicació del primer ministre ha aixecat una notable polseguera. D'una banda, han sortit tot un seguit de polítics, com el titular de Defensa, Moshe Iaalon, i el ministre Iuval Steinitz, dos dels més pròxims a Netanyahu, defensant les seves paraules, que simultàniament han estat condemnades per alguns historiadors.

La professora Dina Porat, del Museu de l'Holocaust de Jerusalem, ha afirmat que el que ha dit Netanyahu "no és veritat", mentre que altres historiadors han destacat que és "incorrecte" o "fals", i no s'ajusta als coneixements que els historiadors tenen de la reunió que Hitler va celebrar amb Al-Husseini.

Les paraules del líder israelià arriben en el context que els palestins anomenen 'habba', és a dir l'"aixecament" dels territoris ocupats, que s'ha intensificat en les últimes setmanes. És natural que molts israelians hi hagin vist un intent de criminalitzar l'actual direcció palestina vinculant-la amb l'extermini dels jueus a mans dels nazis.

Palestins protesten contra la visita de Netanyahu a Berlín. PAWEL KOPCZYNSKI / REUTERS

De fet, alguns historiadors han destacat que mesos abans de la trobada entre Hitler i Al-Husseini ja hi va haver matances massives de jueus, de manera que resulta difícil establir una connexió entre aquella reunió i l'Holocaust. També s'ha dit que Netanyahu ha absolt Hitler de l'extermini de jueus per tal de criminalitzar els palestins d'acord amb els seus interessos polítics en aquests moments. Les seves paraules tenen el suport d'alguns historiadors sionistes minoritaris que recentment han divulgat publicacions en el mateix sentit.

A les crítiques Netanyahu hi va contestar: "És absurd. No tenia cap intenció d'absoldre Hitler de la responsabilitat de la seva diabòlica destrucció dels jueus europeus. Hitler va ser responsable de la solució final d'exterminar sis milions de jueus". Tot i això, ha afegit que el dirigent nazi Adolf Eichmann va declarar que el muftí va animar i exigir a Hitler aquesta decisió, però no ha aportat més documents històrics.

A més, Netanyahu ha dit que els palestins ja volien exterminar els jueus abans de l'ocupació, tot i que l’any 1941 l'emigració de jueus a Palestina era molt important. De fet, els jueus feia més de mig segle que emigraven a Palestina amb el consentiment de turcs i britànics, i textos de David Ben-Gurion, el pare de l'estat sionista, proven que el pla dels dirigents jueus era ocupar tot Palestina, com han demostrat els fets posteriors.

Fins i tot Alemanya, on Netanyahu ha començat una visita oficial, ha censurat les paraules del primer ministre. El portaveu del govern d'Angela Merkel, Steffen Seibert, ha admès la responsabilitat germànica en l'Holocaust sense pal·liatius. "Tots els alemanys coneixen la història de la dèria homicida dels nazis per la raça que va portar a la ruptura amb la civilització que va ser l'Holocaust", ha afirmat abans d'assenyalar que no hi ha cap necessitar de canviar el punt de vista. "Sabem que la responsabilitat per aquest crim contra la humanitat és d'Alemanya", ha assegurat el portaveu.

stats