Internacional 30/01/2016

El 'New York Times' aposta per Hillary Clinton

Els e-mails privats de la candidata demòcrata són qualificats de 'top secret' pel departament d'Estat a tres dies del 'caucus' d'Iowa

Ara
2 min
Clinton fent campanya a Iowa. JUSTIN SULLIVAN / GETTY

BarcelonaEl diari 'New York Times' ha declarat a l'editorial d'aquest dissabte el seu suport a la candidatura de Hillary Clinton com a aspirant a la nominació demòcrata per disputar la presidència dels Estats Units a les eleccions del novembre. Entre els republicans, el 'Times' fa costat a John Kasich.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La capçalera novaiorquesa aposta per Clinton per sobre del seu principal rival, Bernie Sanders, argumentant la seva experiència política i perquè desconfia d'algunes de les propostes més progressistes del senador per Vermont, com les limitacions a la banca i l'ampliació del programa Medicare per augmentar la cobertura d'assegurances mèdiques a tota la població.

"Hillary és l'opció adequada per als demòcrates per presentar una visió d'Amèrica radicalment diferent de la dels republicans", defensa l'editorial. "Una visió en què la classe mitjana nord-americana té veritables opcions de prosperitat, amb més drets per a les dones, més oportunitats per als immigrants sense papers, així com aliances internacionals que beneficiïn el país i la seva seguretat".

E-mails privats

L'aposta del diari per Hillary Clinton es manté malgrat les fortes tensions de la candidata amb aquest mitjà, que va destapar que feia servir el seu correu electrònic privat sense seguretat per a afers d'estat. Precisament divendres, a falta de només tres dies per a l’inici de la cursa electoral a la Casa Blanca, el departament d’Estat nord-americà, que va ser dirigit per l’exsecretària d’Estat Hillary Clinton, ha dictaminat que 22 e-mails que va enviar des de casa seva al nord de l’estat de Nova York, a través d’un servidor no segur, són “top secret” i no seran publicats perquè contenen secrets governamentals. Els seus rivals republicans utilitzen des de fa mesos aquest episodi per presentar Clinton com una amenaça a la seguretat nacional. Fins ara, ja s’havien publicat milers d’aquests missatges, que demostraven que no hi havia res de secret en els documents.

En un comunicat, la campanya de Clinton va reaccionar amb indignació, reclamant la publicació de tots els correus, que l’exsecretària d’Estat sempre ha defensat que no contenien informació secreta: “Sembla una sobreclassificació descontrolada”. El departament d’Estat assegura que els correus són alt secret perquè podrien causar “un dany excepcional a la seguretat nacional” si es fan públics. Segons l’agència AP, els missatges classificats contenen informació de projectes secrets, com els atacs amb drons o l’espionatge governamental. Tampoc queda clar si Clinton és qui enviava la informació o només la rebia.

Els adversaris republicans no van desaprofitar l’ocasió per llançar-se contra Clinton. “Hillary Clinton és un risc seriós per a la seguretat nacional: no és material presidencial”, deia el compte de Twitter del magnat Donald Trump.

Els comentaristes i presentadors de la cadena privada Fox defensaven ahir com un sol home que Clinton sigui processada per aquesta imprudència.

Per la seva banda, Bernie Sanders, principal rival pel lideratge del partit demòcrata de Clinton, es limitava a assegurar que el procés judicial ha de continuar sense interferències polítiques. “Els votants d’Iowa i de la nació mereixen un debat seriós sobre problemes a què s’enfronten”, va dir.

stats