MÓN
Internacional 07/10/2011

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee i Tawakkul Karman comparteixen premi Nobel de la pau

El Comitè Nobel de Noruega premia la lluita pels drets de les dones

Ara
1 min
Ellen Johnson Sirleaf

BarcelonaTres dones compartiran el premi Nobel de la pau de 2011 "per la seva lluita no violenta per la seguretat i els drets de les dones i la seva entrega en la contrucció de la pau".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ellen Johnson Sirleaf, presidenta de Libèria des de 2006, és la primera cap d'estat electa de l'Àfrica. Ara es presenta a reelecció.

Leymah Roberta Gbowee és una activista africana que va organitzar el moviment que va acabar amb la guerra civil a Libèria el 2003 i va permetre la convocatòria de les eleccions en què Ellen Johnson va ser escollida.

La iemenita Tawkkul Karman, de 32 anys i mare de 3 fills, ha lluitat durant anys contra el règim d'Abdul·lah Sàleh i està amenaçada de mort i presó. És periodista i activista pro-drets humans i s'ha destacat per la seva lluita per l'alliberament de presos polítics. Ha estat al capdavant de la revolta que reclama democràcia al país des del generar.

El portaveu del Comitè Nobel ha explicat que "no podem viure en un món en pau ni democràtic si les dones no tenen les mateixes oportunitats que els homes".

El premi està dotat amb 1,5 milions de dòlars, que provenen d'un llegat del suec Alfred Nobel, inventor de la dinamita. Un comitè de cinc persones, designat pel Parlament d'Oslo, és l'encarregat de concedir el premi, entre les candidatures presentades per parlamentaris i entitats d'arreu del món. Enguany s'ha batut el rècord de candidatures, amb 241 nominacions, entre persones individuals i entitats.

Les travesses havien apuntat com a favorits els protagonistes de la Primavera Àrab, la presidenta de Libèria i la Unió Europea.

stats