Només se'ls mostra quan parlen o es miren: el pacte Le Pen - Macron per al cara a cara

La candidata d'extrema dreta demana diverses exigències per al debat televisiu

2 min
Un home seguint el debat.

ParísFa cinc anys, en el debat electoral entre Emmanuel Macron i Marine Le Pen, la candidata de l’extrema dreta va ser la gran perdedora. Es va quedar a un pas de fer el ridícul davant d’un jove aspirant a president, exministre de François Hollande, i molt més ben preparat que ella per a un debat que va resultar duríssim. Le Pen es va mostrar agressiva i va cometre errors, mentre ell desmuntava un per un, amb dades, els arguments de l’extremista. Després la líder de Reagrupament Nacional (RN) titllava Macron de “despectiu” i “arrogant”, i disparava contra la realització televisiva per haver mostrat plans d’ella, nerviosa, rebuscant dades entre els seus papers mentre Macron parlava. Però Marine Le Pen ja tenia l’elecció presidencial perduda. “El debat va ser un fracàs pel qual vaig pagar un preu molt alt”, va reconèixer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres a les 21.00 h se celebra un nou cara a cara, a quatre dies de la segona volta de l'elecció presidencial. Aquesta vegada, la candidata de RN estava obsessionada en evitar imatges similars i ha vetat el realitzador televisiu del 2017, Tristan Carné, segons ha revelat Le Parisien. No el volia veure ni en pintura i TF1 ha hagut de proposar-ne un altre. Però les imposicions de Le Pen, acceptades per Macron, encara van més enllà: al costat del realitzador de la televisió pública hi haurà dos professionals audiovisuals més, un de cada equip, que vetllaran en directe perquè les imatges que es punxen a cada moment no perjudiquin el seu candidat.

A més a més, segons les normes pactades, el realitzador només podrà mostrar la imatge del candidat que no està parlant en aquell moment si està mirant el seu interlocutor, però no si està llegint papers. De fet, estan pactats tots els detalls del debat, des de l'ordre d'intervenció –comença i acaba Le Pen– fins a la temperatura del plató televisiu, a 19 graus, i la distància entre els candidats. Els dos equips també han hagut de donar el vistiplau a les cadires que ocuparan els aspirants a president.

Preparació del debat

El 2017 Le Pen va atribuir els seus errors al cansament acumulat per la campanya electoral. En aquesta ocasió, la líder d’extrema dreta ha preferit arribar al debat més relaxada. En els dos últims dies no ha tingut actes públics i s’ha dedicat a preparar el debat amb el seu equip. “Portem preparant el debat des de fa cinc anys”, assegurava una persona de l’entorn de la candidata.

El president i candidat a la reelecció tampoc ha tingut agenda pública en les últimes hores per tenir temps de preparar el debat i analitzar paraula per paraula i dada per dada el programa electoral de la candidata de Reagrupament Nacional. Macron sap que aquesta vegada Le Pen es presentarà al debat més ben preparada. Les enquestes també apunten a un resultat més ajustat que fa cinc anys aquest diumenge. El debat pot ser decisiu.

stats