Noruega
Internacional 15/03/2012

La policia noruega admet que va arribar tard a la massacre d'Utoya

L'autor dels crims, Anders Breivik, va ser detingut una hora després de començar la matança. Les forces de seguretat s'han disculpat perquè afirmen que podrien haver salvat més vides

Agències
2 min
La conversa de Breivik amb la policia 30 minuts abans de la matança d'Utoya

OsloLa policia noruega ha admès per primera vegada que podria haver respost més ràpidament durant la massacre al campament juvenil d'Utoya (Noruega) que es va succeir al juliol. Anders Behring Breivik, autor de la tragèdia, va obrir foc contra els joves que es trobaven reunits a l'illa prop d'Oslo i va matar 69 persones.

Abans de dirigir-se cap a Utoya, Breivik va detonar una bomba a la capital noruega que va matar vuit persones. La policia, distreta per l'enrenou a la ciutat, va arribar una hora tard a l'illa on s'estava produint la massacre més gran viscuda a Noruega.

El director de la policia noruega, Oysten Maeland, s'ha disculpat en nom de tot el cos de seguretat. "És un pes molt gran saber que algunes vides s'haurien pogut salvar si haguéssim arrestat Breivik amb anterioritat", ha dit Maeland. A més, ha afirmat que "la policia no tenia la dimensió adequada per afrontar totes les conseqüències d'un acte extrem com el que ens va afectar el 22 de juliol, un divendres absolutament normal enmig de les vacances".

Entre els 54 punts per millorar que assenyala un informe apareix, per exemple, que s'hauria d'haver trucat abans als helicòpters i que, a més, es va tardar massa a processar les informacions de testimonis amb la descripció de Breivik després del primer atemptat.

La família de la que sembla que va ser l'última víctima, una noia de 16 anys, ha expressat la seva satisfacció amb la disculpa policial. "Creiem que és bona aquesta autocrítica. Hem esperat molt de temps aquesta disculpa", han dit a través de la web del diari noruec 'Aftenposten'.

Un total de 77 persones van morir i 242 van resultar ferides el 22 de juliol pels atacs de Breivik. Actualment, l'autor dels crims està acusat per delictes de terrorisme, malgrat que els fiscals han indicat que el consideren un malalt mental que necessita atenció psiquiàtrica. Breivik està pendent del judici que se celebrarà el 16 d'abril.

stats