Huracà Ida

Almenys 45 morts a l'àrea de Nova York per la tempesta tropical 'Ida'

Unes "inundacions brutals", en paraules de l'alcalde Bill de Blasio, paralitzen la ciutat i els estats colindants des de dimecres al vespre

ARA
3 min
01. Una imatge d’una via ràpida del Bronx ahir després de la tempesta. 02. Una estació de tren, també al Bronx, amb la circulació de ferrocarril interrompuda.

LondresImpossible anar en metro des de Forest Hill i l'avinguda 71 fins al World Trade Center, situat al Down Town Manhattan. També resultava impossible aquest matí de dijous traslladar-se en metro des de la 42, a l'altura de Times Square, fins a New Lots Avenue, a Brooklyn. Nova York s'ha despertat aquest dijous no només amb bona part de la xarxa pública de transport de la ciutat suspesa sinó amb un paisatge de devastació enorme que s'estén per bona part de l'estat, per l'estat veí de New Jersey i també per part de Washington DF, Maryland i fins i tot Pennsilvània. En bona part d'aquests territoris, el transport de viatgers que abasteix les grans ciutats des dels suburbis està també parcialment afectat.

Les últimes fuetades de l'huracà Ida, que fa quatre dies va entrar als Estats Units per la costa de Louisiana, han causat en la forma de tempesta tropical almenys 45 morts –15 dels quals a Nova York, d'edats compreses entre els 2 anys d'un nen i els 86 d'una dona; 23 a Nova Jersey; 3 al comtat novaiorquès de Westchester; 3 a Filadèlfia (Pennsilvània) i una a Connecticut.–, la gran majoria atrapades als soterranis de casa seva. Una cadena de tornados ha tingut lloc a mesura que la tempesta avançava per Maryland, Delaware i Pennsilvània. La zona ha viscut unes "inundacions brutals", en paraules de l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio. Els governadors de Nova Jersey i Nova York, així com el mateix De Blasio, han declarat a darrera hora de dimecres l'estat d'emergència.

Al voltant de 150.000 cases continuen a hores d'ara sense electricitat. De Blasio ha destacat que es tracta d'un "esdeveniment meteorològic històric" que ha produït unes enormes precipitacions que han deixat "unes condicions perilloses" tant en carreretes com en bona part dels carrers de les ciutats i pobles afectats.

La situació aquest dijous, però, és completament diferent. El sol llueix a la ciutat i la temperatura arribarà a migdia als 26 ºC. De Blasio, però, ha volgut enviar un missatge de reflexió davant de la destrucció causada i la pèrdua de vides humanes. En declaracions als mitjans locals, ha assegurat, en referència a la urgència climàtica: "Som en un món nou, ara; hem de ser clars, sobre això. Aquesta nit hem vist una tempesta terrorífica, com cap altra que hàgim vist fins ara. I aquesta és la realitat a què hem de fer front."

Cotxes arrossegats per la força de l'aigua a Brooklyn, Nova York

La pluja ha batut els registres establerts només onze dies enrere per la tempesta tropical Henri, cosa que suposa un nou toc d'atenció davant el canvi climàtic i l'augment de fenòmens sobtats i cada cop més extrems arran de l'escalfament del planeta. En determinades àrees de Queens i Brooklyn han caigut entre 150 i 200 l/m2. De fet, a darrera hora de dimecres es van registrar en només una hora fins a 80 l/m2 a Central Park.

Molts factors han contribuït a les inundacions, però l’escalfament del planeta a causa del canvi climàtic fa encara més probable els episodis de pluja extrema. El món ja s’ha escalfat al voltant d'1,2 °C des que va començar l’era industrial, i les temperatures continuaran augmentant si els governs de tot el món no retallen força les emissions.

Nombrosos vídeos a les xarxes socials mostren a hores d’ara els efectes de la tempesta en tota aquesta banda de la costa est del país. Algunes imatges mostren pràcticament salts d'aigua caient sobre les andanes i els combois del metro.

L'aeroport Newark Liberty de Nova Jersey tot just comença a recuperar una certa activitat. Més difícil ha sigut aquest matí el retorn a la normalitat en una de les grans vies de circulació de Filadèlfia, Vine Street, parcialment inundada pel desbordament del riu Schuylkill.

Aquest dijous al matí (hora local) les restes de la tempesta avançaven cap als estats de Nova Anglaterra i Rhode Island. Ocasionalment, s'ha pogut veure algun tornado a Nantucket (Massachusetts). La precipitació estava sent intensa però no com la registrada a Nova York.

stats