Internacional 06/06/2014

Obama: "El crit de llibertat dels Estats Units està escrit amb sang a les platges de Normandia"

El president nord-americà recorda les més de 20.000 víctimes nord-americanes en la cerimònia pel 70 aniversari del major desembarcament de la història

Efe
1 min
François Hollande i Barack Obama avui a Normandia. REUTERS

CollevilleEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet avui un discurs de marcat to èpic durant la celebració del 70 aniversari del desembarcament de Normandia, el 6 de juny del 1944, el Dia D, en el qual van morir més de 20.000 soldats nord-americans. En la mateixa cerimònia, davant de veterans i familiars de les víctimes, també ha parlat el president francès, François Hollande, que ha fet un reconeixement a l'aportació nord-americana en la Segona Guerra Mundial i la lluita per acabar amb l'Alemanya nazi.

Obama ha dit que "el crit dels Estats Units, el nostre compromís amb la llibertat, amb la igualtat, està escrit amb sang en aquestes platges". El president nord-americà ha fet un discurs de 25 minuts que ha anat aturant de forma intermitent per dirigir alguns aplaudiments als veterans que seguien la cerimònia al cementiri nord-americà en territori francès, Colleville, on hi ha enterrats 10.000 uniformats nord-americans.

La "platja de l'infern"

Normandia té "la platja de l'infern", ha recordat Obama en referència a l'anomenada 'Omaha beach', i les "platges de la democràcia", ha agregat el mandatari nord-americà. Així mateix, ha afegit que el 70 aniversari del Dia D no només ha de servir per commemorar l'orgull per la victòria sinó també per "explicar la història d'aquests homes i dones" que van perdre la vida per alliberar Europa de l'Alemanya nazi.

De la seva banda, François Hollande ha dit que "França mai oblidarà el deute amb els soldats i els Estats Units. França mai oblidarà la solidaritat dels Estats Units".

stats