ESTATS UNITS
Internacional 05/01/2012

Obama presenta un exèrcit aprimat i centra l'estratègia militar a l'Àsia

La nova estratègia de Defensa dels EUA, forçada per la crisi econòmica, passa per un exèrcit "més petit i eficaç" i situa el focus d'atenció en la zona Àsia-Pacífic

Ara
2 min
Obama en la seva compareixença al Pentàgon. / SAUL LOEB / AFP

BarcelonaL'exèrcit dels Estats Units es tornarà "més prim" però mantindrà la supremacia militar. És la idea central del discurs de Barack Obama avui al Pentàgon, en què ha presentat un grup de mesures dissenyades per acomodar una retallada de 450.000 milions de dòlars (uns 350.000 milions d'euros) durant la propera dècada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president no ha anunciat cap reducció concreta en nombre de tropes o programes armamentístics –ho farà el mes que ve en la presentació del pressupost federal–, però segons els mitjans de comunicació nord-americans s'espera que es retallin desenes de milers de tropes, ja que la retallada suposa entre un 10 i un 15% del pressupost de l'exèrcit.

Canvi d'era

Obama ha volgut "girar full a una dècada de guerra" i ha afirmat que els EUA passen un "moment de transició". "Hem de renovar la nostra força econòmica a casa, que és el fonament de la nostra força al món. Això inclou posar en ordre la nostra casa fiscal", ha emfatitzat.

La mesura ha estat forçada per la crisi, tot i que el secretari de Defensa ha declarat que la nova estratègia hauria estat necessària de totes maneres. El nou focus d'interès és ara la regió Àsia-Pacífic, i es potenciaran l'espionatge, els robots de combat i les operacions especials. Es busca que l'exèrcit sigui, en definitiva, una força més àgil i flexible: "Serem capaços de garantir la nostra seguretat amb menys forces convencionals terrestres", ha declarat el president.

A més, el pressupost de Defensa podria perdre uns 500.000 milions de dòlars (390.000 milions d'euros) addicionals a principis del 2013, si demòcrates i republicans no es posen d'acord en un pressupost per als propers anys que redueixi el dèficit del país, un dels temes centrals de la política americana actual –ja van fracassar a entendre's al novembre.

stats