Internacional 17/03/2017

Les ONG alerten que es preparen retorns massius cap a Turquia

Demanar protecció internacional a la UE és ara mateix una “missió impossible”

2 min
Un grup de refugiats rebent assistència després de desembarcar a l’illa grega de Quios.

BarcelonaUn any després de l’acord entre la UE i Turquia per a les deportacions dels refugiats que arrisquen la vida en la travessa cap a les illes gregues, les ONG alerten que es preparen retorns massius i que la situació als camps on s’esperen és cada dia més precària. I el que havia de ser una “història d’èxit”, segons els plantejaments que va fer la UE, s’ha acabat convertint en una “història d’horror”, conclou l’ONG Metges Sense Fronteres (MSF).

En aquest any s’ha retornat de Grècia a Turquia un total de 916 persones però, en un informe conjunt, l’International Rescue Committee, el Norwegian Refugee Council i Oxfam denuncien que Grècia, pressionada per la UE, està reformant el sistema de petició d’asil per fer-lo més restrictiu, i això es traduirà en una futura acceleració de les deportacions.

L’asil, una missió impossible

Les ONG consideren que demanar protecció internacional a la UE és ara mateix una “missió impossible”, ja que el procés es pot allargar 12 mesos “sense accés apropiat a allotjament i serveis com ara l’educació, que, per als refugiats, és un dret garantit”. Procediments de petició d’asil sense prou garanties, als quals els refugiats arriben sense saber com funcionen, dificultats per detectar els col·lectius més vulnerables, barreja d’homes, dones i menors no acompanyats al mateix camp: les organitzacions denuncien que l’acord UE-Turquia que volia “acabar amb el patiment humà” l’està “allargant i exacerbant”.

Justament, MSF apunta que, en aquest primer any de l’acord, milers de persones han estat “abatudes psicològicament i perjudicades físicament” i diu que s’ha detectat un “empitjorament de la salut mental”. “El percentatge de pacients amb ansietat i depressió s’ha multiplicat per 2,5”, assegura.

stats