Internacional 31/05/2019

L'ONU denuncia que Assange ha patit "tortures psicològiques" en la campanya de difamació

El relator especial de l'organisme diu que el periodista de Wikileaks hauria de ser en un hospital

Ara
2 min
Assange arribant al tribunal de Westminster en un vehicle policial, en una imatge d'arxiu

BarcelonaJulian Assange ha estat sotmès a tortures psicològiques, segons ha afirmat el relator especial de l'ONU sobre tortures, Nils Melzer, que va visitar el fundador de Wikileaks a la presó d'alta seguretat de Londres, on està ingressat juntament amb dos metges. Els experts conclouen que la campanya de difamació que s'ha muntat al voltant del periodista australià ha afectat el seu estat de salut, que consideren que és "crític". En aquest sentit, Melzer afirma que "Assange ha estat exposat deliberadament, durant diversos anys, a formes progressivament greus de tractament o càstig cruel, inhumà o degradant, els efectes acumulatius del qual només es poden descriure com a tortures psicològiques".

Melzer aconsella que Assange no sigui extradit als Estats Units, un país que el reclama des de fa anys per haver filtrat informacions confidencials i secretes del govern de Washington i agències d'intel·ligència i que, segons l'acusació, han posat en risc la seguretat nacional. "Entenc que Assange hauria d'estar hospitalitzat i no pot ser jutjat", ha manifestat en declaracions a l'agència Reuters. Aquest és l'enèsim pronunciament d'un organisme vinculat a l'ONU que defensa Assange. A principis de mes, el Grup de Treball en contra de les Detencions Arbitràries ja va reclamar per tercer cop la llibertat del fundador de Wikileaks.

El periodista australià va al·ludir al seu estat estat de salut per evitar comparèixer a una audiència sobre la sol·licitud d'extradició nord-americana que s'havia d'haver fet ahir dijous per videoconferència des de la presó.

El ministre d'Afers Exteriors britànic, Jeremy Hunt, ha qüestionat el diagnòstic del relator de l'ONU i en un tuit ha afirmat que és "erroni", ja que l'australià "va optar per amagar-se a l'ambaixada [equatoriana] i sempre va ser lliure de fer front a la justícia".

"Estic seriosament preocupat per si aquest home és extradit als Estats Units, perquè seria exposat a un judici polititzat i a violacions greus dels seus drets humans", ha alertat Melzer, per a qui Washington veu en el cas d'Assange una manera de dissuadir possibles noves filtracions.

stats