L'oposició força a suspendre el discurs anual de la cap de l'executiu de Hong Kong

Els crits dels diputats en favor de les protestes al carrer marquen la primera sessió del Parlament

Els diputats dels partits opositors al Parlament hongkonguès han fet sentir aquest dimecres la seva veu i han forçat la suspensió del tradicional discurs anual de la cap de l'executiu de Hong Kong, Carrie Lam. El caos s'ha apoderat de la primera sessió de la cambra, que reobria les seves portes des del juliol, quan va tancar la temporada enmig de les protestes ciutadanes contra la llei d'extradició, que pretenia poder traslladar a la Xina els acusats de crims per ser jutjats allà, un projecte que va desfermar les mobilitzacions ciutadanes més grans i continuades de la història de l'illa.

"Cinc demandes, ni una menys", cridaven els diputats, fent-se ressò de l'eslògan de les manifestacions al carrer, que continuen en marxa, i aixecaven sobre els seus caps cartells amb una imatge de la mateixa Lam amb les mans tacades de sang. Una de les cinc demandes és precisament la dimissió de Lam com a responsable, no només del projecte de llei d'extradició, sinó també de la resposta policial a les protestes, que han deixat almenys un noi ferit greu per trets de bala amb foc real.

"Les seves mans estan tacades de sang. Esperem que Carrie Lam es retiri i dimiteixi. Ja no té capacitat per governar i no és apta per ser cap executiva" de Hong Kong, deia una de les diputades opositores, Tanya Chan.

Malgrat la tensió a la sala, Lam ha intentat adreçar el seu discurs a la cambra, una mena de discurs de l'estat de la unió que cada any marca l'inici del cicle polític a Hong Kong, però els crits l'han forçat a aturar-se. Després d'una estona s'ha reprès la sessió, per tornar a ser interrompuda pocs minuts després. Els crits constants dels diputats increpant Lam han forçat finalment la suspensió del discurs.

Les manifestacions continuen al carrer des del juliol, i s'han mantingut malgrat que al setembre es va retirar el projecte de llei d'extradició, ja que la protesta ha esdevingut un moviment molt més ampli en favor de la democràcia i en contra de la repressió policial dels últims mesos.

Més continguts de