Internacional 03/05/2016

L'oposició veneçolana mostra múscul amb 1,8 milions de signatures contra Maduro

El govern chavista ha de verificar ara les adhesions que reclamen un referèndum per fer fora el president

Ara
1 min
Part de les 80 caixes amb les signatures recollides per al referèndum revocatori contra Maduro.

BarcelonaPer sorpresa, l’oposició veneçolana va avançar el lliurament de les signatures que la setmana anterior havia recollit per reclamar la revocació del president Nicolás Maduro a través d’un referèndum. La Taula Unitat Democràtica (MUD) va decidir avançar un dia l’entrega de les paperetes i ho ha fet sense notificar-ho públicament als mitjans de comunicació per evitar, segons va justificar, els possibles aldarulls amb els seguidors del chavisme.

Segons la MUD, la campanya de recollida de signatures ha estat un èxit perquè es van aconseguir 1,8 milions d’adhesions, és a dir, nou cops més que les 197.978 requerides (1% del cens) per llei per tal de posar en marxa el procés. A partir d’ara, el Consell Nacional Electoral haurà de verificar les signatures i, si les dóna per vàlides, s’obrirà una segona ronda en què s’hauran de recollir signatures de quatre milions de veneçolans, el 20% del cens per celebrar la consulta abans que el president acabi el quart any de mandat, l’abril del 2017.

Setmana de dos dies laborals

La campanya de l’oposició coincideix amb la caiguda de la popularitat del president Maduro, a causa dels talls d’electricitat que ha hagut d’imposar al país per tal de fer front a la profunda crisi energètica, així com a l’alta inflació i escassetat d’aliments i productes a les botigues. Segons les enquestes, dos terços dels veneçolans estarien a favor de la marxa de Maduro.

stats