PRÒXIM ORIENT
Internacional 04/01/2013

Hamàs permet una manifestació massiva de seguidors de Fatah a Gaza, sis anys després

El president palestí, Mahmud Abbas, ha dit en un missatge als seus seguidors de la franja que "es veuran aviat". Prop d'un milió de persones han participat a la commemoració, que acosta la reconciliació palestina

Efe
3 min
Al Fatah celebra el seu 48è aniversari. AFP

GazaEl president palestí, Mahmud Abbas, ha promès aquest divendres a centenars de milers de palestins congregats a Gaza per celebrar els 48 anys del partit Fatah que es veuran "aviat", al mateix temps que ha afirmat que no hi ha alternativa sense unitat i reconciliació de les forces palestines.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un missatge retransmès via telefònica a la plaça Al Saraya de Gaza, Abbas ha destacat que aquesta ha estat la primera manifestació permesa des que Hamàs va expulsar Fatah de la franja el 2007, i que aquest fet "és un acte significatiu per aconseguir la unitat i la reconciliació palestina". El president palestí també ha volgut recalcar que "el Fatah d'ahir no és el mateix que el d'avui", i ha subratllat que el partit "ha nascut per servir l'Estat de Palestina i es manté lleial a la causa".

El portaveu de la presidència palestina a Cisjordània, Nabil Abu Rudeina, ha afirmat en un comunicat que l'elevada participació "és un clar missatge que els palestins donen suport a la correcta línia política d'Abbas, el president de l'Estat de Palestina".

"La primavera palestina és la primavera de la victòria que el lideratge palestí ha aconseguit a les Nacions Unides i la primavera del manteniment i la protecció dels principis i els mèrits palestins", ha dit Rudeina.

El portaveu ha afegit que la celebració a Gaza és "un clar missatge palestí als líders israelians que van fer declaracions contra el president Abbas i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP)".

En camions, cotxes, motos i a peu, milers de seguidors de Fatah s'han reunit a la plaça Al Saraya de Gaza, a la capital, decorada amb centenars de banderes grogues del partit fundat per Iàsser Arafat al gener del 1965.

Faisal Abu Shahla, un diputat de Fatah al Parlament palestí, ha dit a Efe que el seu partit pretén acabar amb la divisió i lluitar per la unitat. "Centenars de milers de persones han sortit als carrers per renovar el comprimís de fidelitat amb el president Mahmud Abbas i per dir-li a Hamàs que Fatah és dur i sòlid i que mai no podrà ser eliminat", ha assegurat.

Líders històrics han arribat per Egipte

Una delegació de dirigents de Fatah va arribar aquest dijous a la franja per participar en la celebració. Entre ells s'hi troba un dels fundadors de Fatah, Abdul Aziz Shahen, també conegut com Abu Ali, que ha aconseguit arribar a Gaza per la frontera amb Egipte, per primera vegada en més de cinc anys. Amb ell també han entrat a la franja el membre del Comitè Central de Fatah i excap de seguretat de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Ibril Al Rajub, a més a més del portaveu de la facció a Cisjordània, Osama Al Kauasmi.

Fatah s'encarrega de la celebració completa

Els dirigents i militants de Fatah a Gaza han treballat intensament per preparar la celebració a la plaça d'Al Saraya, on hi ha el quarter general de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) quan governava a la franja. Ara, però, ja no s'aguanta dret, ja que ha estat bombardejat diverses vegades per Israel.

Fatah volia commemorar l'efemèride a la plaça Al Katiba, la mateixa on Hamàs va celebrar el seu 25è aniversari, però el govern de Hamàs a la franja s'hi ha negat al·legant qüestions de seguretat, fet que va portar fins i tot ha anunciar la cancel·lació dels actes durant unes hores.

La festa porta per lema 'Estatalitat i victòria', fent referència al recent reconeixement que Palestina ha obtingut com a Estat Observador per l'Assemblea General de l'ONU. L'últim acte que va organitzar Fatah a Gaza (novembre del 2007, per l'aniversari de la mort d'Arafat) va ser multitudinari, però va acabar amb 7 morts –tots simpatitzants de Fatah– en un xoc amb la policia de Hamàs.

En aquesta ocasió, Fatah s'encarrega plenament de la celebració, fins i tot de la seguretat. La celebració és possible gràcies al nou ambient entre ambdues bandes des de l'ofensiva israeliana a Gaza del novembre, que ha comportat diversos gestos i declaracions a favor de la unitat interpalestina, negociada sense èxit fa anys. En aquesta línia, l'ANP, que controla Cisjordània, va permetre les manifestacions de commemoració de l'aniversari de Hamàs al desembre.

stats