Internacional 26/09/2012

Mursi demana a l'ONU la independència de Palestina i rebutja una intervenció militar a Síria

El president d'Egipte considera "vergonyós" que el món accepti Israel com a membre de la comunitat internacional tot i seguir "negant els drets d'una nació"

Efe
2 min
Mohammed Mursi dirigint-se a l'Assemblea General de l'ONU. REUTERS

Nova YorkEl president d'Egipte, Mohammed Mursi, ha demanat aquest dimecres a l'ONU fer de la causa palestina "el seu assumpte prioritari" i afrontar la "tragèdia" que viu Síria, tot i que sense recórrer a la intervenció militar proposada per Qatar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva primera intervenció davant de l'Assemblea General de l'ONU, Mursi ha sol·licitat, a més, que Israel s'uneixi al Tractat de No-proliferació Nuclear i celebrar abans de finals d'aquest any una conferència que avanci cap a "un Pròxim Orient lliure d'armes nuclears", "amb la participació de tots els països sense excepció".

Mursi, que va jurar el càrrec a finals de juny, s'ha presentat com "el primer president d'Egipte escollit democràticament i lliurement", tot i que gairebé no s'ha referit a la situació del país en el seu extens discurs, centrat en qüestions internacionals.

El "primer assumpte" que el món ha d'esforçar-se a resoldre és "la causa palestina", ha considerat el mandatari, que ha demanat "una pau que creï la base per a un estat palestí independent i sobirà, basat en els drets inalienables dels palestins".

Crítiques a Israel

Referint-se a Israel, ha considerat "vergonyós" que el món "accepti que un membre de la comunitat internacional segueixi negant els drets d'una nació", continuï construint assentaments i "retardi la implementació de decisions internacionals".

"Demano més mesures immediates, mesures serioses, des d'ara mateix, per posar punt final a la colonització als assentaments i a l'alternació de la identitat del Jerusalem ocupat", ha indicat Mursi, que ha garantit el suport d'Egipte "a qualsevol rumb d'acció que Palestina vulgui seguir a les Nacions Unides".

El conflicte sirià

Mursi també ha demanat a l'ONU parar el "bany de sang a Síria", però "sense sotmetre el país als perills d'una intervenció militar, a la qual ens oposem", un dia després que l'emir de Qatar, Hamad bin Khalifa al-Zani, advoqués davant de l'ONU per una intervenció militar àrab.

"Tots som responsables d'aquesta crisi. És la tragèdia d'aquesta era, i el nostre deure és resoldre-la", ha sentenciat el líder egipci, que ha convidat tots els països a unir-se al grup de contacte per a Síria que ell mateix va crear durant la cimera de països islàmics a l'agost, integrat per l'Iran, l'Aràbia Saudita, Turquia i Egipte.

stats