Internacional 22/05/2018

Palestina porta Israel davant del TPI pel seu "apartheid" i colonialisme

La causa denuncia els assentaments i la massacre de manifestants palestins a Gaza

Ara
2 min
Manifestació a favor de Palestina, a Nova York

BarcelonaL'Autoritat Nacional Palestina ha demanat aquest dimarts davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) que obri "una investigació immediata" sobre el "règim d'apartheid" a què Israel sotmet Cisjordània i "l'actuació de l'exèrcit israelià" en les últimes protestes a Gaza, en què una seixantena de persones van ser assassinades a trets per soldats hebreus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La denúncia, presentada pel ministre d'Exteriors palestí, Riad al-Maliki, constata com Israel actua de potència colonitzadora a la Cisjordània ocupada i a la part Est de Jerusalem, que segons l'armistici del 1949 són àrees palestines. Al-Maliki, en una roda de premsa, ha recriminat a la comunitat internacional el seu silenci de disculpa dels crims que de guerra i contra la humanitat que comet cada dia Israel.

El responsable de la diplomàcia palestina ha insistit que el govern d'Israel practica l'expulsió de civils de casa seva i l'apropiació il·legal de les seves terres, així com la demolició de cases i propietats per facilitar la seva política d'assentaments, una pràctica condemnada per il·legal per l'ONU. El ministre palestí ha demanat al TPI que enviï un equip d'investigadors a Gaza i Cisjordània per "recollir proves" i obrir així un cas formal contra Israel.

L'ANP va decidir recórrer a aquest tribunal després de l'assassinat de dotzenes de manifestants palestins a la frontera amb la franja de Gaza per trets de l'exèrcit israelià. La tensió a la franja de Gaza ja era alta des de les protestes palestines per la Gran Marxa del Retorn i contra el trasllat de l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem, però va augmentar el dia 14, quan aquest moviment es va fer efectiu.

Tot i que Is

Quan Palestina es va incorporar al TPI, l'abril de 2015, va denunciar Israel pels assentaments, però en aquest temps l'organisme internacional només ha recollit informació i no ha obert cap causa formal. Després del trasllat de l'ambaixada nord-americana a Jerusalem, a petició del govern de Benjamin Netanyahu, els palestins han decidit insistir en aquesta denúncia i han afegit els assassinats dels manifestants palestins que van morir per foc israelià en una protesta. Com a membre de l'organisme, el govern té la capacitat de presentar aquest tipus de peticions formals, tot i que, tal com exigeixen els procediments de l'organisme, és la fiscalia qui decideix si s'obre una investigació preliminar sobre el cas.

El govern israelià no ha donat validesa legal a la denúncia i, a través d'un portaveu, ha afirmat que el TPI no té jurisdicció sobre Israel atès que no reconeix el tribunal perquè no ha signat l'acord que l'empara i perquè l'Autoritat Nacional Palestina no representa cap estat. En el mateix comunicat, els israelians critiquen el pas "cínic" dels palestins, perquè, segons diuen, fan servir dones i criatures com a "escuts humans" a Gaza.

stats