Internacional 27/04/2016

Papua Nova Guinea tanca el camp de refugiats que Austràlia té a una illa papú

Sydney afirma que no es farà càrrec dels immigrants

Ara
1 min
Imatge d'arxiu del camp de refugiats de l'illa de Manus que Austràlia ha instal·lat.

BarcelonaCop judicial a la política migratòria australiana. El Tribunal Suprem de Papua Nova Guinea ha declarat inconstitucional el centre de detenció per a immigrants que Austràlia va obrir a l'illa de Manus, en territori papú, i ha ordenat el seu tancament immediat.

El govern australià ha enviat a illes remotes els immigrants que trucaven a la seva porta en busca d'asil. Des del 2014, Austràlia té un acord amb les autoritats papús, que van modificar l'article de la Constitució que consagra el dret a la llibertat individual per introduir l'excepció "d'acollir estrangers en virtut d'acords amb tercers països".

La 'solució del Pacífic'

El cap de govern papú, Peter O'Neill, ha aprofitat l'anunci de tancament del centre de Manus per "il·legal" per convidar els estrangers fins ara reclosos que hagin "estat reconeguts com a refugiats" quedar-se a viure al país. Per als qui no acceptin l'oferiment, O'Neil afirma que és Austràlia qui s'ha d'ocupar d'ells. Al camp de detenció hi ha 850 immigrants, la meitat dels quals aproximadament tenen l'estatus de refugiat reconegut.

Austràlia, però, ja ha avançat que no pensa donar l'autorització perquè hi entrin. L'advocat dels sol·licitants d'asil a Manus, Ben Lomai, ha anunciat, no obstant, que reclamaran indemnitzacions a l'estat australià.

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) critica des de fa temps les condicions "inhumanes" en els centres de detenció que Austràlia manté a Nauru i Papua Nova Guinea per ingressar en ells el immigrants indocumentats que no desitja.

stats