Parkour per estalviar energia: la inicativa que s'ha fet viral a França

El vídeo d'uns joves apagant els llums de diversos locals de Montpeller ha generat controvèrsia

ARA
2 min
Un jove apaga la llum d'una botiga fent Parkour

BarcelonaPiruetes per estalviar energia. Les imatges d'un grup de joves francesos fent parkour per apagar els llums dels carrers de Montpeller s'han fet virals a les xarxes socials i han cridat l'atenció de diverses associacions mediambientals. Per aquest motiu, des de molts col·lectius s'han posat en marxa diverses campanyes amb l'objectiu de limitar la il·luminació nocturna per estalviar energia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb 7,8 milions de reproduccions a Twitter, el vídeo ha fet que tant veïns com autoritats aplaudissin la iniciativa i hagin valorat positivament incorporar-la com una activitat lúdica. "És un esport pacífic i saludable", deien alguns ciutadans a la televisió francesa. "Sempre que es faci amb respecte per la propietat, pot ser positiu", afegeixen.

La iniciativa, però, no va començar per pur oci. I és que els joves que practiquen aquesta activitat ho fan des d'una visió ecològica. "Veure tants cartells i botigues il·luminats a la nit és una aberració ecològica", diu un dels membres del col·lectiu de parkour. Un dels objectius dels que van començar és fer complir la prohibició d'il·luminar els comerços a la nit que molts governs ja han començat a aplicar arreu d'Europa. Una obligació que, segons les associacions ecologistes, molts comercials segueixen sense respectar, ja que "prefereixen fer visibles els seus negocis".

Reaccions de tota mena

Tot i que la majoria dels locals que apareixen al vídeo estan tancats, els llums es mantenien oberts. Entre les excepcions hi ha un McDonald's i un hotel. Entre els comentaris, l'acció ha rebut suport amb comentaris de francesos que estaven d'acord amb iniciatives d'aquesta mena. "Els joves que actuen així ho fan amb tota la raó, i els comerciants que deixen els rètols encesos durant la nit s'ho han de fer mirar. S'han de prendre mesures", deia un comentari d'un usuari de Twitter.

Alhora, però, alguns consideren que és perillós no mantenir els llums encesos a altes hores de la nit. "Sempre que l'energia no sigui contaminant és necessari il·luminar els carrers. On hi ha vida i comerços hi ha menys risc de delinqüència i agressions", suggereix un altre tuit. Altres comentaris són més irònics: "Nois vestits amb roba fabricada a la Xina, transportada per vaixells que contaminen, rescaten el planeta i ho filmen amb un iPhone".

stats