VENEÇUELA
Internacional 17/10/2017

Polèmica victòria de Nicolás Maduro a les eleccions regionals

El chavisme guanya al 77% de les províncies entre crítiques d’irregularitats

Melissa Silva Franco
3 min
Partidaris de la coalició governamental del president Nicolás Maduro cridant eslògans contra el candidat opositor Carlos Ocariz, quan aquest es disposava a votar a la ciutat de Miranda, durant les eleccions regionals de diumenge.

CaracasL’oposició va tornar als carrers diumenge a la nit per conèixer els resultats de les eleccions regionals que es van celebrar. Segons el Consell Nacional Electoral (CNE), els candidats del partit de Nicolás Maduro -la coalició Gran Pol Patriòtic Simón Bolívar- van guanyar en 17 de les 22 prefectures regionals del país.

Una de les regions en les quals va perdre l’oposició va ser Miranda, precisament un bastió seu, governada des de fa una dècada per Henrique Capriles, una de les cares més representatives de l’oposició veneçolana i excandidat presidencial. Capriles va ser inhabilitat políticament fa uns mesos per la justícia veneçolana, per la qual cosa no podrà presentar-se en cap candidatura en els pròxims 15 anys.

La Taula de la Unitat Democràtica (MUD) va denunciar que el govern va anunciar uns resultats diferents dels que ells havien recollit durant la jornada electoral. Així doncs, la coalició opositora no reconeixerà els resultats electorals. A més, van assegurar que en aquests comicis es van reportar diferents violacions de la llei electoral.

“Ho vam intentar i ho vam fer amb la consciència que som demòcrates, que juguem segons les regles, però és urgent fer una crida com a ciutadans i veneçolans, unificar-nos en un mateix criteri. Aquest sistema electoral no és fiable”, va dir Gerardo Blyde, cap de campanya de l’oposició.

Entre les irregularitats que denuncia la MUD hi ha que un gran nombre de centres de votació no van obrir a l’hora estipulada i que molts altres centres es van obrir malgrat l’absència de testimonis. A més, l’oposició va denunciar que el govern va substituir diversos candidats poques hores abans dels comicis i va ressituar 274 centres de votació, una decisió que va afectar més de 700.000 ciutadans.

“Això és una cursa de fons contra el govern. En cada elecció cal superar molts obstacles que posa el mateix govern. Aquí no hi ha eleccions lliures, hi ha eleccions teledirigides. Moltes famílies han de votar pel govern perquè si no corren el perill de perdre els pocs beneficis que donen les polítiques de Maduro”, diu Esther Pinto, una de les manifestants que van sortir diumenge a la nit a protestar.

La Unió Europea ha reafirmat que es manté ferma pel que fa a les sancions contra el govern veneçolà. Ahir la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, va referir-se a les eleccions regionals veneçolanes dient: “Els resultats són sorprenents i cal esbrinar què és el que ha passat en realitat”.

Maduro: “Hem guanyat”

El cap d’estat veneçolà va destacar que, amb aquestes eleccions, el poble veneçolà manté més viu que mai el sentiment chavista al carrer. En un discurs retransmès per la televisió en què es va mostrar visiblement content, el mandatari bolivarià va ratificar el triomf del govern enfront de l’oposició: “Aquesta victòria és una proesa moral del poble veneçolà, és un no a les sancions, l’intervencionisme”.

El president Maduro, a més, va detallar que, en el recompte a escala nacional, l’oficialisme va aconseguir el 54% dels vots, mentre que l’oposició va obtenir el 45%, cosa que representa una diferència de nou punts per sobre dels partits de l’opositora Taula de la Unitat Democràtica.

Més de 100 acompanyants internacionals de països com Bolívia, l’Argentina, Nicaragua, Surinam, Rússia i la Gran Bretanya van visitar alguns dels centres electorals per invitació del mateix govern. El representant de l’Argentina, Pedro Bregier, va explicar que després dels comicis podien assegurar que no van veure cap irregularitat, sinó, per contra, l’aprovació del procés per part dels diversos partits polítics que hi participen.

En els pròxims dies l’Assemblea Nacional Constituent farà prendre jurament als governadors electes a la seu del legislatiu.

stats