Coronavirus
Internacional 09/09/2021

La policia italiana desarticula un grup d'antivacunes que projectava atemptats

Es comunicaven a través d'un xat de Telegram on havien parlat de fer esclatar el Parlament i d'atacar polítics i periodistes

3 min
Agents de policia verificant passaports sanitaris a l'estació de Porta Garibaldi de Milà

RomaLa policia italiana ha detingut aquest dijous vuit persones acusades de liderar un grup format per uns 200 antivacunes que estaven organitzant actes violents amb armes i explosius per protestar per l'extensió del passaport sanitari i la introducció de l'obligatorietat de vacunar-se contra el covid-19 per a algunes categories professionals, com ara els professors i el personal sanitari.

Es feien dir Els guerrers i es comunicaven a través d'un grup de Telegram. Ho tenien tot preparat per rebentar les manifestacions contra el passaport sanitari, convocades el proper cap de setmana a Roma, Milà i altres ciutats italianes. Al xat, els usuaris havien publicat la direcció del primer ministre, Mario Draghi, i s'intercanviaven consells sobre com fabricar explosius casolans o adquirir armes de foc per "fer explotar el Parlament amb tots a dins". "Només cal un petit dron pilotat des de les teulades de Roma, uns 500 grams de TNT i ho deixes caure durant una sessió. No quedarà cap prova", escrivien.

Els participants difonien a través del grup teories conspiratives sobre l'origen del coronavirus i contra les vacunes, que, segons els més extremistes, només estaven sent administrades als ciutadans comuns, mentre que als polítics se'ls estava inoculant "una solució fisiològica". "El poble, com xais, deixa que li injectin verí. Ells no", afegien. Advertien, a més, que aviat es crearien "camps de concentració per als no vacunats".

Sense antecedents

Els agents del cos especialitzat en delictes de terrorisme han arrestat vuit persones considerades els líders del grup, que han sigut acusades d'instigació a delinquir per haver incitat la resta dels participants a cometre accions violentes en les seves respectives ciutats contra "objectius institucionals". Es tracta de cinc homes i tres dones d'entre 33 i 53 anys i de nacionalitat italiana. Els administradors del grup eren dos homes de Milà i una dona de Roma, però hi participava gent de tot el país, des de Venècia fins a Nàpols. Un dels administradors va cancel·lar el xat quan els agents de policia van trucar a la porta.

Cap dels detinguts tenia antecedents ni havia estat fitxat en cap de les manifestacions convocades pels antivacunes en els últims mesos. Tampoc estaven relacionats amb moviments polítics, excepte una de les dones, que pertany a un limitadíssim moviment independentista de Venècia, a qui en el passat se li havia retirat la llicència d'ús d'armes de foc per problemes psiquiàtrics. Es tracta, en general, de persones "amb un perfil baix", aturades o amb feines precàries, segons descriuen els investigadors.

A la casa d'un dels caps la policia hi va trobar una catana i esprais de pebre. En una altra, les autoritats van requisar dos punys americans que havien estat adquirits recentment per ser utilitzats durant la manifestació contra el passaport covid que recorrerà els carrers de Roma dissabte que ve. "Si descobreixen el que tinc a casa, m'arresten per terrorisme", es vantava un d'ells al xat del grup. Un altre dels arrestats posseïa diverses armes de foc i un permís per a ús esportiu, que li ha sigut retirat.

Atacar els periodistes

En el punt de mira, a més del primer ministre i polítics com el titular de Sanitat, Roberto Speranza, els antivacunes hi havien col·locat els periodistes. "Si de lluny, amagats, veieu els camions de les televisions públiques o privades, caleu-hi foc", deia un dels participants, que animava la resta del grup a atacar els mitjans de comunicació que cobriran les manifestacions amb còctels Molotov.

Segons escriuen els magistrats, les accions programades pel grup tenien l'objectiu de "condicionar la política governativa i institucional sobre la campanya vacunal". Els investigadors adverteixen que aquesta operació demostra com l'heterogènia galàxia dels antivacunes està "apujant l'aposta". En les últimes setmanes, els antivacunes italians s'han radicalitzat i han protagonitzat una onada d'actes violents, amb agressions físiques i amenaces a periodistes, metges i polítics, com les que va rebre el ministre d'Exteriors, Luigi Di Maio.

stats