Publicitat
Publicitat

Un pres anarquista en vaga de fam fa cedir el govern

Nikós Romanos ha aconseguit poder estudiar a la universitat amb un braçalet electrònic

Nikos Romanós, un estudiant anarquista grec de 21 anys pres per haver atracat dos bancs, ha sacsejat Grècia en les últimes setmanes. Romanós va estar un mes en vaga de fam perquè els jutges li van prohibir presentar-se als exàmens universitaris al·legant risc de fuga. Dimecres va deixar d’ingerir líquids. El risc d’un esclat social si el jove moria va posar el govern contra les cordes i finalment el Parlament va aprovar una llei que autoritza els presos a anar a classe amb una polsera electrònica després d’estudiar a distància un semestre.

El jove va ser condemnat a 15 anys i 11 mesos de presó el 2013 per haver atracat dos bancs a la ciutat de Kozani, al nord de Grècia, una acció que ell i els seus companys van reivindicar com “l’assalt al temple del capital”. Però el seu no va ser un cas més en la convulsa crisi grega. Les fotografies dels quatre detinguts amb hematomes i contusions a la cara mentre la policia se’ls emportava emmanillats van desencadenar l’escàndol. El ministre de l’Interior, Nikos Dendias, va obrir una investigació i va admetre que s’havien manipulat les fotografies dels joves a les fitxes policials, en què no hi havia rastre de les suposades tortures. Amnistia Internacional i altres ONG van denunciar que “les autoritats gregues volguessin esborrar amb Photoshop els seus problemes” i van instar a “acabar amb la cultura de la impunitat”.

Violència policial

Però no era el primer cop que Romanós sortia a la llum pública. El 6 de desembre del 2008 ell era al costat del seu amic Alexis Grigorópoulos, de 15 anys, que va ser assassinat per un policia al barri d’Exarcheia, feu dels moviments alternatius. La mort del jove va desencadenar setmanes d’aldarulls. Com cada any, en l’aniversari, els carrers d’Atenes van tornar a viure dissabte passat protestes protagonitzades sobretot per joves, que es van acabar amb una batalla campal i 296 detinguts. El cas de Romanós va ser molt present en la manifestació. Aquest cop el govern de Samaràs no ha volgut tirar més llenya al foc.

Més continguts de