Internacional 18/04/2019

El president d'Indonèsia s'imposa amb comoditat i guanya un segon mandat

El recompte provisional dona el 54% dels vots a Widodo, que fa una crida a la unitat del país

Ara
2 min
Joko Widodo ensenyant el dit pintat després d'haver votat

BarcelonaEl president d'Indonèsia, Joko Widodo, es perfila com el clar guanyador de les eleccions celebrades dimecres a Indonèsia i es garanteix gairebé la reelecció davant l'exgeneral Prabowo Subianto. Tot i que els resultats oficials no es publicaran fins al maig, segons diverses projeccions l'actual president ha aconseguit el 54% dels sufragis.

Malgrat l'avantatge i la demostrada fiabilitat del sistema de recompte, Jokowi –el sobrenom amb el qual es coneix popularment el president– ha demanat paciència i unitat a la ciutadania fins que es faci públic l'escrutini final, fidel a la seva imatge conciliadora. Widodo és el primer president indonesi que no pertany a les elits econòmiques del país de les mil illes ni té vincles amb la dictadura militar. Sí que en té Subianto, que ha acusat de parcialitat algunes empreses de sondejos.

Un home vestit tradicionalment introdueix la papereta a l'urna, a l'illa de de Bali

Si la Comissió Electoral confirma la victòria de Jokowi, alguns analistes esperen que tingui més llibertat a l'hora de fer reformes, ja que ara no tindrà les aspiracions electorals que durant aquesta primera legislatura l'han obligat a negociar amb agrupacions islàmiques, militars i partits.

L'economia ha centrat el debat electoral, en què Jokowi ha reivindicat els seus projectes de desenvolupament al país, mentre que Prabowo ha promès frenar les importacions i aturar l'espoli dels recursos nacionals a mans d'empreses estrangeres.

Els dos candidats han defensat durant la campanya la seva credencial islàmica al país amb més població musulmana del món, amb el 88% dels seus més de 265 milions d'habitants. De fet, en els últims anys hi ha hagut un augment de la influència dels islamistes.

Jokowi va escollir com a segon un septuagenari clergue musulmà i president del Consell d'Ulemes d'Indonèsia, Maruf Amin, mentre que Prabowo es va aliar amb grups islamistes a qui va arribar a prometre avenços en la implementació de la llei islàmica, la xaria, a l'arxipèlag.

stats