PRÒXIM ORIENT
Internacional 14/05/2012

Els presos palestins posen fi a la vaga de fam

Israel i els reclusos han signat un pacte que millora les condicions a les presons. Entre 1.500 i 2.500 presos van començar la protesta el 17 d'abril

Agències
2 min

RamalaIsrael i els presos palestins han arribat a un acord per posar fi a la vaga de fam que entre 1.500 i 2.500 reclusos porten a terme des del 17 d'abril. "S'ha arribat a un acord i els detalls es donaran a conèixer en les pròximes hores en una roda de premsa", ha dit Quadura Fares, president del Club de Presoners de Cisjordània.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de Gaza, altres fonts pròximes als presos palestins han explicat que el pacte s'ha aconseguit gràcies a la mediació d'Egipte i gira entorn de tres punts principals. El primer, que no siguin renovats els períodes d'empresonament dels presos que compleixen detenció administrativa, és a dir, dels que no hagin estat jutjats ni tinguin càrrecs. El segon punt determina que el Servei Israelià de Presons posi fi a la política d'aïllar els presos i el tercer que els familiars dels detinguts a Gaza puguin visitar-los.

La vaga de fam com a mesura de protesta per les males condicions dels palestins a les presons d'Israel la van iniciar un grup de presos que fa uns dos mesos i mig que estan fent vaga de fam, cosa que ha posat la seva salut a un estat crític. És el cas de Zaer Halahle i Bilal Diab, que feia 77 dies que no menjaven; Hassan Safadi, 71 dies de dejuni, i Omar Abu Shalal, 69 dies, entre d'altres.

Diversos diaris israelians han informat que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no estava interessat que la vaga arribés al 15 de maig, dia en què els palestins commemoren la Nakba (Dia del Desastre). En aquesta jornada els palestins recorden la humiliació i l'exili que va suposar per a ells la creació de l'Estat d'Israel el 1948 i sol estar carregada de tensió.

stats