El "m'he equivocat" del primer ministre de Romania

Ludovic Orban es disculpa per haver celebrat el seu aniversari sense mascareta ni distàncies de seguretat

El primer ministre de Romania, Ludovic Orban, s'ha disculpat per haver-se saltat les restriccions pel coronavirus imposades pel seu propi govern, després que s'ha fet pública una imatge de la celebració del seu aniversari sense mascareta ni guardant la distància física pertinent amb membres del seu gabinet. La fotografia l'ha penjat a les xarxes un polític opositor i ràpidament s'ha fet viral. El primer ministre hi apareix fumant en un ambient molt relaxat al voltant d'una taula del seu despatx oficial plena de plats i begudes per una petita celebració. Cap dels seus quatre col·laboradors compleix els consells preceptius que l'executiu de Bucarest imposa a la resta de ciutadans, i fins i tot s'aprecia alguna mascareta deixada sobre una cadira.

En un comunicat, Orban ha admès que incomplia les normes i ha explicat que alguns membres del seu equip li van organitzar una "sorpresa" per celebrar els seus 57 anys després d'una llarga jornada laboral el 25 de maig. "El primer ministre sap que els ciutadans han de complir les regles independentment de la seva posició. Si es trenca la llei, s'han de fer complir les sancions", ha declarat a l'agència estatal Agerpress.

L’acció ràpida, la clau de l’èxit de l’Europa de l’Est

Després de 60 dies de confinament estricte, durant un estat d'emergència que va caducar el 15 de maig, el govern d'Orban va ordenar un estat d'alerta de 30 dies i va fer obligatori l'ús de la mascareta en el transport públic i en espais públics tancats. La del covid-19 no és l'única norma que el govern ha incomplert i Orban ha anunciat que també pagarà la sanció per fumar en un interior, que està prohibit a Romania des del 2016.

Demà dilluns reobren els restaurants que tenen terrassa, però se'ls ha obligat a adoptar estrictes mesures de seguretat. Romania ha informat d'un total de 19.133 casos diagnosticats, amb més d'un centenar de nous diagnòstics diaris actualment, i 1.253 morts.