Els principals mitjans internacionals abandonen Rússia per la censura del Kremlin

La CNN, la BBC, Bloomberg, ARD o TV3 ja han pres la decisió de deixar temporalment les corresponsalies després de la nova llei russa

ARA
3 min
Càmeres de televisió apostades al davant del Kremlin.

BarcelonaEls principals mitjans internacionals abandonen Rússia davant el risc de ser empresonats pel Kremlin. La censura del govern rus, en forma d'amenaça de pena de presó si es publiquen notícies crítiques amb Vladímir Putin, ha provocat una fuga de periodistes: han marxat la televisió nord-americana CNN, la canadenca CBC, l'agència de notícies Bloomberg, la britànica BBC, les dues públiques alemanyes, ARD i ZDF, la italiana RAI, l'agència espanyola Efe o la televisió catalana TV3. Aquestes decisions arriben després que Putin firmés aquest divendres una nova llei que imposa penes de fins a 15 anys de presó per difondre “notícies falses”. Tota veracitat, doncs, a partir d’ara la determinarà el Kremlin: qualsevol periodista que contradigui les declaracions oficials de Moscou sobre la guerra a Ucraïna o no verifiqui amb fonts del govern rus les seves informacions pot ser castigat. Al mateix temps, la norma prohibeix l’ús de les paraules guerra, invasió i atacs per referir-se al conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Criminalitza la informació independent al país”, critica Bloomberg en un comunicat. “La seguretat dels nostres treballadors és primordial i no estem preparats per exposar-los al risc d’un procés criminal simplement pel fet que fan la seva feina”, afegeix Tim Davie, director general de la BBC, que abans que s'oficialitzés la nova norma ja havia vist com el Kremlin havia restringit l'accés a la cadena que dirigeix. Moscou també havia bloquejat l'emissió de dos canals russos liberals, Meduza i Radio Svoboda. La nova llei no només escapça la llibertat de premsa, sinó que també deixa tocada la d'expressió. A partir d'ara, els dissidents amb Putin seran durament penalitzats, ja que la llei marca penes de fins a 5 anys de presó per participar, per exemple, en accions que defensin les sancions econòmiques a Rússia.

Inseguretat a Ucraïna

Mentre els mitjans internacionals marxen de Rússia per la censura del govern de Putin, els periodistes també estan començant a abandonar Kíiv i els punts més crítics d'Ucraïna davant la intensitat del conflicte bèl·lic. La inseguretat la van viure en primera persona cinc reporters de Sky News, com es pot veure en un vídeo que no arriba als cinc minuts que va ser enregistrat dilluns però que no s'ha fet públic fins aquest divendres al vespre. A uns trenta quilòmetres de la capital ucraïnesa, l’equip queda atrapat en una emboscada de "sabotejadors russos", segons explica en el mateix vídeo Stuart Ramsay, un dels corresponsals més veterans de la cadena. Afortunadament per a l’equip, i malgrat alguna ferida lleu i un parell d’impactes a l’armilla antibales del càmera, els cinc van sortir amb vida. Com diu Ramsay al final del vídeo: “Nosaltres hem tingut sort; milers d’ucraïnesos, no. Cada dia que passa aquesta guerra empitjora”.

Sky News Under Fire

Les autoritats de Kíiv havien advertit de la presència de sabotejadors russos, i a mesura que la població civil ha intentat fugir del país, els seus atacs s’han fet aleatoris. El mateix corresponsal de TV3 a Kíiv, Lluís Caelles, explicava en els primers compassos de la guerra, el 27 febrer, que a la capital es van repartir "desenes de milers d'armes als voluntaris" i que això va provocar que entressin en escena els sabotejadors: "Hem patit foc amic", va dir llavors l'exèrcit ucraïnès.

Bloqueig a Twitter i Facebook

L’aïllament a què està sent sotmesa Rússia per part d’Occident va rebre ahir un contratac del Kremlin. Concretament, Roskomnadzor, el regulador de les comunicacions a Rússia, va anunciar que ha bloquejat l’accés a Facebook i a Twitter a tot el país. Pel que fa a la primera plataforma, el regulador afirma que la mesura l’ha presa per les restriccions d’accés que la xarxa social ha imposat contra diversos mitjans russos des del 2020: Roskomnadzor parla de 26 casos de “discriminació”

stats