Internacional 12/03/2013

Els països més poderosos del món, responsables de la meitat del comerç d'armes

Amnistia Internacional denuncia en un informe els 100.000 milions de dòlars que mouen aquest tipus d'operacions i que fomenten les atrocitats en les zones de conflictes

Ara
2 min
AI denuncia les atrocitats provocades pel comerç d'armes mundial

BarcelonaEls cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (la Xina, els Estats Units, França, el Regne Unit i Rússia) són responsables de més de la meitat del comerç mundial d'armes convencionals, el valor total anual del qual és de gairebé 100.000 milions de dòlars, segons denuncia l'informe 'Les grans potències alimenten atrocitats', fet públic aquest dimecres per Amnistia Internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les investigacions revelen que aquestes cinc potències han fet operacions de comerç d'armes que "han fomentat atrocitats", com les recents revoltes a Líbia en què la Xina va ser la responsable del gruix d'exportacions per valor de 200 milions de dòlars al país africà.

A l'informe també hi figuren casos de la resta de potències, com els EUA –principal comerciant d'armes–, que ha rebut 4,8 milions de dòlars en concepte de material militar venut al Iemen, o com França, que ha exportat vehicles militaritzats al Sudan, un país amb un conflicte que continua deu anys després sense cap indici de solució.

Un tractat encara per aplicar

L'organització insta les cinc potències a aconseguir que s'aprovi un tractat sobre el comerç d'armes efectiu, que converteixi aquest tipus de transaccions irresponsables en una cosa del passat”, en el marc de la conferència que tindrà lloc a l'ONU del 18 al 28 de març.

Aquesta és l'enèsima reunió dels estats membres del Consell de Seguretat, però totes elles sense cap acord ferm sobre la taula. El juliol de l'any passat, va concloure la conferència diplomàtica de l'ONU relativa al Tractat sobre el Comerç d'Armes amb tan sols un esborrador, ja que tres dels seus membres van demanar més temps.

Finalment, al novembre, 157 estats membres de l'ONU van votar a favor de celebrar una conferència final el març del 2013 per "completar el text del tractat".

stats