Internacional 20/06/2016

“La UE defensa les mateixes polítiques que Thacher”

L'economista Bruce Cronin, defensor del 'Brexit' des del laborisme, creu que els electors es guiaran per la por i al referèndum votaran per mantenir-se al club europeu

Quim Aranda
5 min
L'economista Bruce Cronin.

LondresBruce Cronin és catedràtic de Sociologia Econòmica de la Universitat de Greenwich (Londres) i director del centre d’Investigació de l’Escola de Negocis de la mateixa institució. És una de les veus més autoritzades del sector que des del laborisme reclama votar pel 'Brexit', perquè el Regne Unit marxi de la Unió Europea, el que es coneix com a 'Leftxit'

Quines són les raons des de l’esquerra del laborisme per oposar-se al 'Brexit'?

Bàsicament, que la Unió ha estat el motor de l'austeritat i la privatització de les últimes dues dècades. El govern conservador i les grans companyies multinacionals han donat suport al Regne Unit a aquestes polítiques, les han posat en pràctica i ho continuaran fent. El nivell de vida seguirà caient i el Servei Nacional de Salut, l’habitatge i les escoles es privatitzaran i es deterioraran si continuem a la UE.

Guia didàctica per entendre el 'Brexit'

Quina garantia té que si hi ha 'Brexit' això no passarà?

El 'Brexit' pot fer caure el govern. Unes noves eleccions possibilitaran la victòria laborista, amb un Partit Conservador gairebé trencat. Lliure de les restriccions de la UE, el Regne Unit podria promoure més fàcilment polítiques socialment progressistes, incloent-hi l’aplicació d’impostos progressius, més inversió pública i una regeneració industrial sostenible. Altres països de la UE podrien seguir fórmules semblants i seria possible formar una nova Europa social, fora de la UE.

Però només és un altre futurible. No és millor l''statu quo'?

Ara tenim una UE constitucionalment neoliberal, compromesa amb les mateixes polítiques que [Margaret] Thatcher. La UE negocia en secret l'acord de lliure comerç TTIP que permetrà a les multinacionals demandar els governs nacionals per qualsevol restricció a la privatització o que suposadament atempti contra la rendibilitat de les empreses.

No hi ha contradicció a votar des de l’esquerra al costat de Michel Gove, Nigel Farage (UKIP) o Boris Johnson?

Per la mateixa lògica, un vot des de l’esquerra per continuar a la UE és situar-se al costat de David Cameron i George Osborne i d’un govern que ha imposat una austeritat severa i la privatització de molts serveis socials els últims sis anys. Un vot per marxar és un vot contra l’actual govern de l’austeritat.

Corbyn sosté que els drets dels treballadors estaran més ben resguardats dins de la UE.

Els drets dels treballadors es guanyen amb l’acció política i la legislació que els protegeix respon a això, no al revés. Tots els drets dels treballadors reconeguts a la UE són a la legislació del Regne Unit des d’abans de l’ingrés a la Unió i qualsevol intent de retallar-los seria contestat al Regne Unit. En canvi, la UE està constitucionalment compromesa amb la reducció d’entrebancs laborals a les grans companyies, incloent-hi l'eliminació de la negociació col·lectiva. La UE no s’ha oposat a les lleis antisindicals del govern 'tory'; i la UE ha destruït sistemàticament els drets dels treballadors a Grècia, és la raó de l'austeritat a Espanya, Portugal, Itàlia, Irlanda i Xipre. I també la raó per la qual els francesos i belgues protesten als carrers.

Per què el tradicional votant laborista escolta més l'UKIP i pensa votar pel 'Brexit'?

Perquè la majoria dels treballadors no han vist que la UE hagi fet res de positiu per oposar-se a la pèrdua de llocs de treball, la inseguretat, la privatització i la pressió sobre les escoles i els serveis socials. La majoria expressa una preocupació en termes no-racistes, com una simple conseqüència d'un excés de demanda de serveis impulsada per la immigració. [El líder dels laboristes, Jeremy] Corbyn ha aplicat un argument efectiu, que el problema no és la immigració, sinó el fracàs del govern per invertir en serveis adequats. Però no ha arribat prou lluny.

Miniatures reclamant el vot a favor de la permanència a la UE al parc Mini-Europe de Brussel·les.

Es pot confiar en les dades que els dos bàndols ofereixen en campanya?

L’exageració i l’engany són presents a les dues campanyes, amb més intensitat entre els dos bàndols del Partit Conservador, que són enmig d’una lluita per la supervivència després del referèndum. Dit això, qualsevol economista sap que és impossible fer prediccions amb el grau de certesa que el bàndol a favor de la UE ha estat fent. Tots es basen en supòsits molt restrictius sobre l''statu quo' i en el fet que no hi ha canvi en la política econòmica després del 'Brexit'. Tots els escenaris són especulatius i molt exagerats.

En cas de 'Brexit', hi pot haver una recessió tan gran com l’anunciada pel govern?

El dia després, el Regne Unit seguirà a dins de la UE i s'iniciarà una sèrie de negociacions per dur a terme una transició sense gaires problemes. En interès de la gran majoria. I encara que hi hagués 'Brexit,' el Regne Unit seguirà sent la cinquena economia més gran del món i el tercer mercat més gran per a les exportacions alemanyes. I els exportadors de tot el món trucaran a les portes per accedir al nostre mercat intern. Fins i tot si hi ha una recessió a curt termini, la situació s'estabilitzaria amb les noves condicions macroeconòmiques bastant aviat. La majoria dels països viuen fora dels blocs comercials i el Regne Unit ja té acords bilaterals amb gairebé tots ells.

Li preocupa la immigració?

No. L’economia del Regne Unit té molta capacitat per donar-hi cabuda i, de fet, es nodreix de la formació dels migrants. Com diu Corbyn, el tema que preocupa en realitat no és la immigració –som una societat molt tolerant en comparació amb gran part d’Europa–, és la incapacitat del govern per, sota la bandera de l’austeritat, invertir en salut, habitatge i escoles.

L'acord de Brussel·les amb Cameron

Les negociacions van ser un joc oportunista dins del Partit Conservador. El lideratge conservador representa essencialment la City. La inestabilitat 'tory' prové essencialment de la decadència econòmica de la base electoral com a resultat de polítiques a favor dels grans poders de la City. Les frustracions dels electors conservadors s'han canalitzat cap al racisme contra els immigrants, en gran part per l’habilitat de polítics com Nigel Farage o Boris Johnson. Cameron va començar a parlar del referèndum abans de les últimes eleccions per aturar una hemorràgia dels votants cap a l’UKIP, imaginant que no l’hauria de fer, ja que hi tornaria a haver un govern de coalició amb els liberals-demòcrates.

Algun pronòstic sobre el resultat?

Igual que el referèndum sobre la independència d'Escòcia, crec que al final la majoria de la gent respondrà al vot de la por i optarà per quedar-se a la UE.

stats