Els protagonistes del G-20

La cimera entre les principals economies mundials i els països emergents s'inaugura aquest divendres a Hamburg 

La cimera del G-20, que reuneix els líders de les principals economies mundials i els països emergents, se celebra aquest divendres i dissabte a Hamburg

Entre els dirigents que hi assistiran s'hi troben Donald Trump, Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, tres presidents imprevisibles; el xinès Xi Jinping, amb un paper més moderat en l'escenari internacional; Angela Merkel, que exercirà d'amfitriona, i Emmanuel Macron, com el seu principal aliat. A l'eix llatinoamericà, Enrique Peña Nieto, Mauricio Macri i Michel Temer són els representants més destacats. 

Trump, l'abanderat del proteccionisme

El president nord-americà arriba a Hamburg després d'haver deixat clar durant la seva visita a l'OTAN, a Bèlgica, i al G-7, a Itàlia, que no encaixa amb les línies tradicionals del multilateralisme.

Després d'aquestes dues cimeres va decidir abandonar l'Acord de París -el compromís definitiu a escala internacional per combatre el canvi climàtic-. Ara els líders internacionals esperen que doni algun tipus de senyal positiu, potser de cara al lliure comerç.

Putin, primera reunió amb el president dels EUA

El líder del Kremlin, veterà en aquest fòrum, mantindrà a Hamburg el seu primer contacte directe amb Trump, trobada que sens dubte és un dels moments més esperats del cap de setmana. Els dos dirigents es reuniran divendres. Sobre ells plana la sospita de la trama russa, investigada als Estats Units i segons la qual Rússia hauria intentat beneficiar Trump durant les eleccions nord-americanes del mes de novembre passat a través de ciberatacs, notícies falses i espionatge. 

Putin comparteix amb el president nord-americà la categoria de líder imprevisible, però és a més una peça clau en els grans conflictes armats del moment, Ucraïna o Síria, i en la lluita contra el terrorisme jihadista de l'Estat Islàmic (EI).

Erdogan, al centre de la polèmica

El president turc visita la ciutat alemanya quan encara cueja l'última picabaralla amb el govern d' Angela Merkel, que s'ha negat a permetre que celebri un míting davant la comunitat germanoturca i ha advertit que tampoc autoritzarà en el futur actes electorals de polítics estrangers no comunitaris al seu territori.

És un capítol més en la llista de dissentiments bilaterals amb Berlín, que malgrat tot tracta de salvar la relació amb un país clau per contenir l'arribada de refugiats a territori comunitari.

Xi, el nou aliat europeu

El líder xinès ha avançat cap a la categoria d' aliat de primer ordre i fiable per a Europa després de l'abandonament dels EUA de l'Acord de París. Xi és el president del país més contaminant del planeta, però ha ratificat el seu compromís amb la lluita global contra el canvi climàtic.

Tindrà a més un paper destacat en els previsibles pronunciaments durant la cimera en contra de Corea del Nord

Merkel i Macron, defensors d'Europa

El duo francoalemany representa la veterania, per part germànica, i els aires nous, per la francesa, així com l'intent de mantenir la cohesió i avançar en la integració de la Unió Europea (UE) davant de la britànica Theresa May, decidida a tirar endavant el Brexit dur.

Peña Nieto, una reunió suspesa amb Trump

El president de Mèxic tindrà ocasió per fi a Hamburg de celebrar la seva primera entrevista cara a cara amb Donald Trump, després d' haver cancel·lat a principis d'any la visita que tenia prevista a la Casa Blanca davant la insistència de Washington perquè Mèxic pagui el controvertit mur a la frontera comuna.

Peña Nieto comparteix plenament amb l'amfitriona de la cimera, Alemanya, la bandera del lliure comerç, un altre factor que l'aparta de la línia de Trump.

Macri, a punt per prendre el relleu

El president argentí va debutar com a representant del seu país al G-20 a l'anterior cimera, celebrada a la ciutat xinesa de Hangzhou, i es disposa a prendre el relleu d'Alemanya en la presidència del grup.

Al marge de preparar-se per a aquesta transició, i prendre nota sobre el terreny dels grans desafiaments logístics i polítics que això comporta, Macri mantindrà una reunió bilateral amb la britànica Theresa May, amb el rerefons del conflicte de les Malvines.

Temer, finalment a Hamburg

El líder brasiler havia arribat a cancel·lar la seva visita a Hamburg enmig de la greu crisi política i institucional que viu el seu país, però finalment va decidir acudir a la cita de les grans potències industrials i països emergents.

Brasil, una veu poderosa per al G-20, segons ha recalcat Merkel, estarà així representada al més alt nivell, tot i les incògnites que pesen sobre el futur polític de Temer.