Internacional 01/06/2017

Els Estats Units abandonen l'acord contra el canvi climàtic

Trump justifica la retirada del pacte de París assegurant que perjudica l'economia nord-americana

Ara
2 min

BarcelonaDonal Trump ha complert la seva promesa i ha anunciat la retirada dels Estats Units de l'Acord de París contra el canvi climàtic. En una compareixença a la Casa Blanca, el president ha justificat la decisió assegurant que el pacte mundial "afebleix" i perjudica l'economia nord-americana, amb la pèrdua de llocs de feina i la reducció de la competitivitat de les empreses.

Trump ha apuntat que la seva idea és tornar a renegociar les condicions "més justes" per afegir-se a l'Acord de París però, en tot cas, ha apuntat si no pot ser, "tant és". "Renegociarem un nou pacte que protegeixi el nostre país i els nostres contribuents, perquè no hàgim de tancar les nostres fàbriques, ni perdre llocs de feina", ha destacat. "Continuarem sent els líders del clima, però en un marc que sigui just", ha insistit.

"Milions dels nostres treballadors no tenen feina. I amb l'acord, molts llocs de feina marxen fora del nostre país. Penseu en això", ha argumentat Trump durant la seva intervenció a la Casa Blanca, que ha estat repetidament aplaudida. "Sortir del pacte protegeix els Estats Units de futures intrusions. És temps de sortir i iniciar un nou acord per fer Amèrica gran un altre cop", ha justificat també, repetint una vegada més una de les seves frases més conegudes.

El vicepresident, Mike Pence, que ha precedit Trump, ha afirmat que amb la sortida "els Estats Units han tornat".

La retirada dels EUA suposa, en clau interna, un triomf de l'ala dura del seu entorn i de la política aïllacionista avançada per Trump durant la campanya electoral –retirar-se de l'acord era una promesa electoral– que el va dur a la presidència, però sobretot, un desastre de greus conseqüències per al medi ambient. Trump s'ha estimat més escoltar el seu secretari d'estat, Rex Tillerson, que la seva filla i assessora Ivanka, i deixarà d'aportar una quantitat important de fons verds per al clima. A més, l'exemple de Trump podria ser seguit per Rússia, que encara no ha ratificat l'Acord.

El Sierra Club, una centenària entitat conservacionista, ha criticat que la decisió d'allunyar-se de l'acord mundial suposa una de les "decisions més ignorants i perilloses preses per qualsevol president" i ha acusat el cap d'estratègia de la Casa Blanca, Steve Bannon, d'estar al darrere de la decisió.

Un dels objectius de l'Acord de París és fer que la temperatura del planeta el 2100 no superi en més de 2 ºC la temperatura preindustrial, però si els Estats Units surten de l'Acord, l'objectiu serà molt difícil d'aconseguir.

Durant les darreres hores, alcaldes de ciutats d'arreu dels Estats Units han expressat a través de les xarxes socials la seva voluntat de continuar formant part del pacte, que aposta per la disminució de l'emissió de gasos amb efecte hivernacle i l'abandó progressiu de les energies fòssils.

Així ho expressava l'alcaldia de Washington, la capital:

L'alcalde de San Francisco també es posicionava en contra de sortir de l'Acord: "El canvi climàtic és real i sortir de l'Acord de París és de poca visió de futur i tindrà conseqüències duradores".

Per la seva banda, Amnistia Internacional ha advertit que la retirada de la convenció de París posaria vides humanes en risc.

stats