Israel atribueix l'atac als cooperants a un error d'identificació i destitueix dos oficials implicats

La comissió d'investigació diu que van creure que un dels membres del comboi portava un fusell, quan era una bossa

ARA
2 min
Un vehicle de WCK després de ser bombardejat a Gaza

BarcelonaL'assassinat dels set treballadors de l'organització World Central Kitchen (WCK) en un triple atac de drons israelians aquest dilluns va ser causada per una "sèrie d'errors": la falta de coordinació entre els diferents nivells de les Forces de Defensa d'Israel, i la identificació errònia d'una bossa per un fusell i el llançament de dos míssils per part d'operadors de drons. Són les conclusions de la comissió d'investigació militar israeliana que ha avaluat l'episodi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exèrcit israelià, doncs, dona carpetada al cas concloent que "no hi va haver cap dany intencionat", que si els operadors de drons van decidir disparar és perquè van creure erròniament que hi havia homes armats als vehicles. Dos oficials han estat destituïts i tema tancat.

Segons els militars israelians, es van violar els seus protocols, que prohibeixen obrir foc contra homes armats que s'apropin a vehicles humanitaris, cosa que "s'hauria d'haver evitat". Els militars israelians admeten que l'equip de WCK estava treballant en total coordinació amb ells per definir els seus moviments dins de Gaza, i també amb el COGAT, el servei israelià que s'ocupa de la coordinació humanitària.

La comissió no ha aclarit per què la informació sobre els moviments de l'equip aquell dia no va arribar a la brigada que comanda el llançament de drons. Sí que s'ha certificat que el comboi era seguit des de l'aire des d'abans d'entrar al magatzem on van descarregar 100 tones d'ajuda i que unes 20 persones es van acostar al lloc: en aquell moment van identificar (erròniament) algú que anava armat.

El portaveu militar israelià també admet que no hi havia soldats israelians en perill a la zona. Segons la investigació, "quan els vehicles van sortir del magatzem els operadors de drons van pensar que la missió humanitària havia acabat i en el seu marc mental estaven seguint operatius de Hamàs". Una explicació que no té cap base.

Tres míssils en 4 minuts

A les 23.09 h, l'operador va disparar un míssil contra el primer vehicle del comboi, constata la investigació. Dues persones van aconseguir sortir del cotxe atacat i ficar-se en un altre vehicle. A les 23.11 h el dron va disparar un míssil contra aquest segon vehicle. A les 23.13 h van disparar contra el tercer. Ara l'exèrcit assegura que el que van pensar que era un fusell era una bossa.

Segons el general que ha dirigit la investigació, Yoav Har-Even, el primer míssil es va disparar "per una identificació errònia", i els altres dos vulneren els protocols operatius que estableixen que primer hi ha d'haver una segona "incriminació" de l'objectiu en comptes de donar per descomptat que s'havia mogut a un altre vehicle. El COGAT assegura que quan van identificar l'home armat van intentar contactar per telèfon mòbil amb els integrants del comboi i que no van respondre a la trucada. Tot i que els vehicles portaven al sostre grans logotips de WCK, l'exèrcit assegura que no són visibles a la nit amb les càmeres infraroges que utilitzen els drons.

Les conclusions de la investigació s'enviaran a la Fiscalia, que valorarà si hi ha càrrecs penals. Mentrestant, dos oficials han estat destituïts i s'ha enviat una amonestació als comandants de brigada i de divisió del destacament que està operant a Gaza.

stats