Pròxim Orient

Un ministre israelià visita l'Esplanada de les Mesquites i encén els palestins

Hamàs ja havia advertit l'extremista Itamar Ben-Gvir que no anés al recinte, el tercer lloc més sagrat del món per a l'islam

3 min
El ministre de Seguretat Nacional d'Israel, Ben-Gvir, durant la seva polèmica visita a l'Esplanada de les Mesquites

JerusalemEl nou ministre de Seguretat Nacional d'Israel, l'extremista Itamar Ben-Gvir, ha visitat per sorpresa aquest dimarts al matí l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem malgrat les amenaces de Hamàs i la Jihad Islàmica i les advertències de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i diversos líders israelians. El recinte és el tercer lloc més sagrat del món per a l'islam, perquè la tradició musulmana hi emplaça l'ascens de Mahoma al cel. Però també és l'indret on el judaisme situa el temple de Salomó i la roca on Abraham va intentar sacrificar Isaac: el lloc més important del planeta per a aquesta religió. Es tracta d'un espai reivindicat tant per israelians com per palestins, però reservat per al culte exclusiu dels musulmans i sota la tutela de Jordània, segons l'statu quo del 1967. L'ANP ja ha descrit l'acció del ministre i líder del partit d'ultradreta Poder Jueu com una "provocació sense precedents".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En els últims dies, en previsió que Ben-Gvir pogués visitar el recinte, el grup islamista Hamàs, que governa a la Franja de Gaza, l'havia acusat "d'afegir llenya al foc" volent "profanar i assaltar la beneïda mesquita d'Al-Aqsa", i havia demanat als joves palestins de la ciutat que ho impedissin. Per la seva banda, la Jihad Islàmica Palestina va advertir que l'entrada del ministre a l'esplanada faria "esclatar la situació" i obriria la porta "a una altra Intifada". El setembre de l'any 2000, una visita del llavors president israelià Ariel Sharon a l'Esplanada de les Mesquites va provocar la segona Intifada, que va durar cinc anys i va deixar més de 1.000 israelians i 3.360 palestins morts.

Envoltat de policies armats i acompanyat pel seu rabí, Ben-Gvir ha caminat durant quinze minuts per l'interior del recinte, anomenat Haram aix-Xarif (Noble Santuari) pels musulmans i Muntanya del Temple pels jueus, sense que s'hagin produït incidents destacables. El ministre ha reivindicat el dret de visitar el lloc, però no ha entrat a la mesquita d'Al-Aqsa ni a la Cúpula de la Roca, on només hi accedeixen musulmans. "La Muntanya del Temple és el lloc més important per al poble d'Israel. Mantenim la llibertat de moviment per als musulmans i els cristians, però els jueus també hi pugen. Els qui profereixen amenaces han de ser tractats amb mà de ferro", ha dit el polític, condemnat per incitació al racisme i suport a una organització terrorista jueva. "El nostre govern no es rendirà davant les amenaces de Hamàs", ha declarat.

Crítiques dins i fora d'Israel

L'ex primer ministre israelià i actual líder de l'oposició, Yair Lapid, va demanar dilluns al nou cap de l'executiu, Benjamin Netanyahu, que prohibís a Ben-Gvir visitar l'Esplanada de les Mesquites. "És una provocació deliberada que posarà en perill vides i causarà morts", va afirmar Lapid, que va lamentar que un ministre de la Seguretat Nacional, encarregat de la policia, portés a terme una acció com aquesta. "El món sencer ho veurà com un trencament de l'statu quo", va afegir.

El regne de Jordània, que té reconegut un "rol especial" als llocs sants segons els tractats de pau del 1994, ha condemnat "en els termes més severs l'assalt de la mesquita d'Al-Aqsa i la violació de la seva santedat" per part de Ben-Gvir. L'Aràbia Saudita i els Estats Units també han condemnat l'acció i els Emirats Àrabs Units, on Netanyahu havia de volar la setmana vinent, han demanat aturar les "violacions greus i provocadores". Segons ha informat la televisió israeliana Channel 12, el primer ministre posposarà el viatge a causa de la polèmica.

Aquest dimarts, el portaveu del president palestí Mahmoud Abbas ha assegurat que la visita de Ben-Gvir suposa un desafiament al poble palestí, la nació àrab i la comunitat internacional, i ha advertit que accions com aquesta comportaran més tensió i violència. Nabil Abu Rudeineh també ha fet responsable les autoritats israelianes de "qualsevol resultat o repercussió de les seves polítiques racistes contra el poble palestí i els seus llocs sants". 

stats